Alarm
Před čtyřmi dny

Poslechněte si podcast: Pay Gap #26: Dovolená

Je první týden prázdnin, a tak jsme se rozhodly věnovat velmi aktuálnímu tématu – tedy dovolené. Kdy vznikla, na co máme v oblasti dovolené nárok, jak jsou na tom Češi ve srovnání se zahraničím, jaké jsou v této oblasti trendy? Tradičně nechybí různé perspektivy – zaměstnaných i podnikajících, jaká jsou pravidla versus realita a jestli se liší dovolená pro ženy nebo pro rodiče malých dětí.

Mimochodem, víte, jak souvisí dovolená s druhou směnou? Pro ženy a rodiče totiž není dovolená spojená jenom s odpočinkem, ale také s náročným zajištěním péče o děti během prázdnin i velkou mentální zajištění, protože právě na jejich bedrech většinou spočívá plánování a organizování programů prázdnin i dovolených.

Chcete nás nejen slyšet, ale také mít ve vlastní knihovně?

Píšeme knihu Pay Gap: Kratší konec provazu, kde najdete to nejlepší z našeho podcastu – rozhovory, data, příběhy, právní i kariérní okénka, spoustu tipů a inspirace. Řešíme témata jako flexibilia, druhá směna, diskriminace nebo prekérní práce. Dnes je poslední den, kdy nás můžete podpořit na Donio a vybrat si některou z lákavých odměn.
https://donio.cz/paygap-za-kratsi-konec-provazu

Stále nás zajímají vaše názory a zkušenosti, ale i dotazy, nejen k tématu dnešní epizody, ale obecně z pracovního života. Dejte nám vědět na sociálních sítích nebo na e-mailu paygap@denikalarm.cz.

47:59

Alarm

Vydává: Alarm

Audio kanál online deníku Alarm. Poslechněte si podcasty o politice, kultuře, sportu, nebo urbanismu.
http://a2larm.cz/
https://eshop.denikalarm.cz/
https://www.darujme.cz/projekt/905
Společně tvoříme mainstream!

Web

Před třemi dny 01:32:41

Je tady Brat summer. Charli XCX přivádí reálný svět do nablýskané popkultury

Pokud také poslední týdny vidíte všude neonovou zelenou, jste jako posádka Soundsystému - propadli jste kouzlu nové desky britské zpěvačky Charli XCX. Její „spratkovská“ novinka kondenzuje to nejlepší z poslední dekády hyperpopové estetiky labelu PC Music, stejně důležité jako futuristické klubové beaty jsou ale texty, v nichž se Charli svěřuje s pochybnostmi nad svojí rolí pophvězdy nebo ženy v hudebním průmyslu. Kombinace euforických bangerů a sebezpytných textů je neodolatelná.

Michaela Peštová mluví o kouzlu zpěvačky převést vnitřní monolog do textů, které nejsou nijak složité, ale mluví o složitých věcech. „Není to žádná umělá konstrukce, Charli se zamýšlí nad tím, jak se k sobě vztahovat, jak se vyrovnat s tím, že jsme někdy udělali chyby, jak si to odpustit a jít dál," říká. Nora Třísková mluví o tom, že s Brat se zpěvačce podařil vytvořit výjimečný popkulturní moment, který je ale inkluzivní. „Skrze memy se každý může stát jeho součástí,“ říká a připomíná, jak neonově zelená barva z coveru desky ovládla sociální sítě. Soundsystém si všímá také remixových tracků, které příběh desky dohrávají i po jeho vydání – za zmínku stojí určitě remix s Lorde, v němž si obě zpěvačky na společném tracku vyříkávají svůj beef.

V novém díle hudebního podcastu Soundsystém jsme samozřejmě narazili i na smutnější věci. V rubrice Co nás sere jsme okomentovali další vlnu zavírání kulturních prostor v regionech. Oplakali jsme ostravské Plato i znojemský GaP. Doporučili jsme také několik nových desek a singlů, a chystaných koncertů. A došlo samozřejmě i na informace o kočkách a rajčatech.

Je Charli XCX spratek? Jsou tykadla naší empatie zakrnělá? Kdy Karel propadne pozorování ptáků ve volné přírodě? Poslouchejte nový díl hudebního podcastu Soundsystém.

Playlist:
Eric Chenaux Trio - Delights Of My Life
Mabe Fratti - Sentir Que No Sabes
Fae Bestia - Heart Transplant
Arooj Aftab - Night Reign
John Glacier - Duppy Gun
Billie Eilish - Hit Me Hard and Soft
Patricia Wolf - The Secret Lives of Birds
Nicolaienko - Meta
Rachel Chinouriri - What A Devastating Turn of Events
Willow - Emapthogen

Jednohubky:
Gleb - zzz ft. Samm734
Sophie - Reason Why ft. Kim Petras, BC Kingdom
Lana Del Ray & Quavo - Tough

Podpořte vznik dalších dílů podcastu:
https://www.darujme.cz/projekt/1205779

Před čtyřmi dny 01:04:48

Petr Fiala nemá žádný plán, Babiš se dál sune k autoritářství

Už několikátá vláda po sobě není schopná zajistit místa ve školkách a teď jsou problémy i na základních školách ve městech. Několikátý rok po sobě rodiče také hledají pro děti místa na všeobecných středních školách s maturitou. Vláda mluví o antipopulismu a zodpovědnosti, ale v reálném světě to vidět není. Smysl zodpovědnosti zůstává nejasný. Vláda je zaseklá na tom, že potřebuje vyrovnaný rozpočet, a tomu je ochotná obětovat dokonce i růst HDP. Problém je, že i když růst je minimální nebo žádný, zvětšuje se nerovnost a v posledních letech klesají reálné mzdy. Nůžky se ale i v tomto typu podivného nerůstu rozevírají. Ve srovnání s tím, o kolik zbohatli v posledních letech lidé jako Daniel Křetínský nebo Andrej Babiš, jsou výdaje na školství jen jednotky procent.

Česká pravicová vláda nedokázala změnit svá neoliberální dogmata ani v situaci, kdy čelí oligarchovi Babišovi. Paradoxně je tak Babiš jedním z těch, kteří z vlády ODS profitují. Zůstává záhadou, jak chce Fiala v příštích volbách Babiše porazit. Tématem sněmovních voleb, které nás čekají příští rok, tak může být Babišova nová politická aktivita. Předseda hnutí ANO společně s Viktorem Orbánem a předsedou Svobodné strany Rakouska Herbertem Kicklem oznámil založení nové frakce Patrioti pro Evropu. Teprve se uvidí, jakým směrem tato skutečnost ovlivní rétoriku a program hnutí ANO. Každopádně by to mohlo být téma pro vládnoucí koalici v příštích volbách. Po vstupu do takto úzkého spojenectví s Orbánem a s rakouskou krajní pravicí může být Babiš přesvědčivěji vykreslován jako nebezpečí pro demokracii a prozápadní a zejména proukrajinské směřování země.

Tímto krokem se Babiš také může posunout politicky více doprava než SPD. Role Okamury tak může být v budoucnosti nejasná. Babišovi sice podobná rétorika, kterou zvolil například v prezidentských volbách, zatím příliš nevycházela, situace v Evropě se ale postupně mění.

Podívejte se na díl videopořadu:
https://www.youtube.com/watch?v=Q3gBdQQ8mRE&t=1918s

Podpořte vznik pořadu:
www.darujme.cz/projekt/1205779

Před pěti dny 25:16

Redneck #124: Můžou ještě demokraté odstavit Bidena? A chtějí to vůbec?

Joe Biden má za sebou noční můru. Jeho tým se několik měsíců upínal k debatě s Donaldem Trumpem jako k události, kde přesvědčí americké voliče, že obavy o prezidentův věk jsou plané. Stal se pravý opak – nikdo teď nemluví o ničem jiném než o tom, jestli a jak by šel Joe Biden nahradit jako demokratický kandidát.

Jaké alternativy přichází v úvahu? Jak by jich mohli demokraté dosáhnout? Půjde to bez vůle Bidena a jeho rodiny? A proč všemu stojí v cestě politické reflexy demokratů, které se začaly ozývat už pár hodin po debatě?

Před týdnem 14:35

Redneck #123: Guvernér Mississippi, korupce s fotbalistou a desítky tisíc lidí bez vody

Desítky tisíc lidí v Jacksonu ve státě Mississippi doma už roky nemají pitnou vodu a na bývalého guvernéra Phila Bryanta města se postupně vyvalil skandál. Jeho vyšetřování naznačuje, že měl Bryant pomáhat bývalé hvězdě amerického fotbalu Brettu Favreovi dohazovat miliony z fondu, které mají sloužit na pomoc rodinám v hmotné nouzi.

Proč jsou obtíže s pitnou vodou na amerických periferiích čím dál častější? Z jakého důvodu na jejich řešení nestačí balík investic do infrastruktury, který prosadili demokraté a jejich prezident Joe Biden? A odkud se guvernér a fotbalista vlastně znají?

Před 2 týdny 48:51

Hysterie #03: Krize maskulinity a úspěch ultrapravice u Gen Z

V dalším dílu podcastu Hysterie si Karolína a Magdalena povídají o výsledcích eurovoleb a o tom, proč se mladí muži čím dál více přiklánějí k ultrapravicovým stranám. Má s tím něco společného také často připomínaná (ale málo pochopená) krize maskulinity? Nebo mladé muže žene do náruče ultrapravice ekonomická nejistota?

„Nekoukejte na porno. Nevolte zelené. Vyjděte na čerstvý vzduch. Buďte sebevědomí. A hlavně si nenechte namluvit, že musíte být milí, měkcí a levicoví. Praví muži jsou pravicoví. Mají ideály a jsou patrioti,“ říkal v rámci kampaně do europarlamentu na TikTokovém videu politik AfD Maximilian Krah. Ten stejný Krah, který později tvrdil, že ne všichni lidé v SS byli špatní. Jeho strana přesto získala ve volbách asi 16 %, zejména od nejmladšího voličstva z východního Německa.

Nárůst popularity ultrapravice mezi mladými muži vidíme prakticky všude kolem nás. Čím to je a co se s tím dá dělat? A je vůbec možné mluvit s někým, kdo nám otevřeně říká, že trans lidi neexistují, ženy mají zůstat v kuchyni nebo že „pravý muži jsou pravicoví“?

Podpořte vznik tohoto podcastu:
www.darujme.cz/projekt/1205779

Před 2 týdny 50:01

Studio Alarm: Zasloužilí umělci křičí na mrak

Je napsaná bizarním neonormalizačním jazykem, argumentuje zjevnými nepravdami a je průhledně manipulační, přesto je třeba brát petici Vyjádření a výzva umělců a kulturní veřejnosti k AVU, CJCH a NG vážně. Je totiž krystalickou ukázkou přemýšlení starší generace umělců, kteří jsou sice vesměs velmi úspěšní a bohatí, ale stejně mají strach z toho, že je někdo ohrožuje a bere jim jejich svobodu. Umění je pro ně stejné jako závodění v bazénu, ženy ničemu nerozumí a mladí lidé jsou indoktrinováni jakousi nebezpečnou ideologií, zatímco oni jsou prostě jen „normální“.

Petici, kterou za týden podepsalo něco málo přes dva tisíce lidí, se v novém vydání Studia Alarm věnovali Magdalena Dušková, Stanislav Biler a Karel Veselý. Je dalším varováním, že starší generace má ve společnosti své páky a když se jim něco nelíbí, nebojí se je použít z pozice autority. Je s nimi lepší mluvit, a nebo jim spíš dát najevo, že do některých věcí by neměli zasahovat? Jak se stalo, že z mladých radikálů vyrostli staří konzervativci? A co s rozložením české společnosti udělá další vychýlení populační křivky?

Před 2 týdny 17:33

Redneck #122: Musí se americké odbory naučit i prohrávat?

Americký odborový svaz United Auto Workers (UAW) sice letos na jaře zaznamenal průlomovou výhru v továrně Volkswagenu v Tennessee, ve fabrice Mercedesu v Alabamě se mu ale o několik týdnů nepodařilo na vítězství navázat. Vedení UAW se navíc potýká s potenciálním skandálem.

Co udělali odboráři v Alabamě špatně? Je zmíněný skandál vykonstruovaný, nebo se UAW nezbavila dřívější zkorumpovanosti? Jaké plány má šéf svazu Shawn Fain? A nejsou prohry nedílnou součástí zvýšené odborářské aktivity?

Před 3 týdny 01:03:34

TL;DR #30: Jak se nám líbila Modrosleposť, jedna z nejvýraznějších slovenských próz minulého roku?

Československo nás zřejmě předurčuje k tomu, že jsme jako Češi a Slováci dějinami tak trochu vábeni k různým srovnáváním, jako by se vývoj jedné země varioval tou druhou. Trochu jsme se tomu neubránili ani v TL;DR, kdy jsme konstatovali, že typ výsostně artové prózy, kterou Katarína Kucbelová svým dílem  představuje, se u nás už vlastně nepíše.

Sama Modrosleposť, novinka oceňované básnířky a prozaičky, pak také nese ne úplně zanedbatelnou československou stopu. Což ovšem neznamená, že v jiných rovinách textu by se český čtenář měl ztratit. Naopak, Kucbelová v Modrosleposti rozvíjí množství globálních či univerzálních témat, která známe z české a světové prózy – kdy směřuje pozornost na podivíny, ženy nebo zvířata a jejich jedinečné schopnosti.

► Playlist:
✏️ Literární novinky: 0:00 - 12:25
🗯️ Knižní tipy: 12:32 - 24:55
📕 Katarína Kucbelová - Modrosleposť: 25:38 - 1:03:05

► Líbil se vám tento díl TL;DR? Podpořte jejich vznik na Darujme.cz: www.darujme.cz/projekt/1205779

► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo Evě a Honzovi na tldr@denikalarm.cz

► podcasty Alarmu nahráváme ve studiu Mr. Wombat
► sound mix Ondřej Bělíček
► znělka Jonáš Kucharský

Před 3 týdny 40:32

Moshpit #10: Maturitka formalitka (druhá část): Postmaturitní prázdnota

Hugo a Klára jsou v novém dílu podcastu Moshpit ve studiu sami. Navazují na první díl o maturitní zkoušce. Jak vše dopadlo, jaké jsou pocity a proč nikdo nemluví o absolutní postmaturitní prázdnotě. Nový Moshpit je tentokrát nejen o přijímačkách, fomálnosti, ale taky neúměrném stresu.

Podpořte vznik našich podcastů:
https://www.darujme.cz/projekt/1205779