Alarm
4. prosinec 2022

Poslechněte si podcast: Průvodce daňovou nespravedlností #6: Vábení zahraničních investorů za každou cenu

Zdanění firem a korporací v Česku stojí na systému postupně budovaném od devadesátých let. To, co mělo být možná jen přechodnou fází transformace ekonomiky, tady s námi zůstalo natrvalo.

Audioverzi textu namluvil Jan Bělíček

Hudba a sound design: Ondřej Bělíček

💸 Přečtěte si všechny texty série Průvodce daňovou nespravedlností:
a2larm.cz/pruvodce-danovou-nespravedlnosti/

20:11

Alarm

Vydává: Alarm

Audio kanál online deníku Alarm. Poslechněte si podcasty o politice, kultuře, sportu, nebo urbanismu.
http://a2larm.cz/
https://eshop.denikalarm.cz/
https://www.darujme.cz/projekt/905
Společně tvoříme mainstream!

Web

Dnes 48:55

Studio Alarm: hrozbou není Babiš, ale politika vlády, která posiluje jeho moc a bohatství

Hnutí ANO se snaží navenek působit jako triumvirát Babiše, Havlíčka a Schillerové. Jak ale ve studiu Alarm podotkl Pavel Šplíchal, ve skutečném triumvirátu se trojice o moc rovným dílem dělila. V hnutí ANO se Babiš s nikým o nic nedělí a všichni to ví. Alena Schillerová rozvíjí svou roli přísné učitelky, hodné mámy a starostlivé účetní, zatímco role model pro Karla Havlíčka je poslušný německý ovčák, jehož osobnost rozpustila spánková deprivace. Oba drží na řetězu Andrej Babiš, jehož bohatství enormně narostlo díky politice současné vlády. Je tak skutečným vítězem inflační a energetické krize.

V začátcích Babiš imitoval kampaň Obamy, později se posunul k imitaci Trumpa a podobně se to má s jeho politikou, která je imitací skutečné politiky, hodnot nebo idejí. Jedinou konstantou je tak osobnost Andreje Babiše.

Ve Studiu Alarm redaktoři probrali vývoj Babišova hnutí, otázku jeho dalšího směřování nebo srovnání s leadery jako je Viktor Orbán nebo Robert Fico. Babiš sám žádnou reálnou politiku nenastoluje, jen pozorně sleduje rozdělení postojů a nálad v české společnosti. Ta také vytyčuje mantinely jeho politiky. Babiš je samozřejmě hrozbou, ale nikoli kvůli svým postojům k Ukrajině, ale kvůli svému bohatství. Miliardáři jsou hrozbou každé demokracie a svobodné společnosti.

Podpořte vznik pořadu:
www.darujme.cz/projekt/1205779

Včera 16:15

Redneck #110: Trump má stamilionové problémy. Může ho zachránit série malých zázraků

Donalda Trumpa loni žalovala novinářka E. Jean Carroll kvůli pomluvě. Trump soud sice prohrál, ale pomlouvat nepřestal. V kombinaci s dalším prohraným soudem o lživých valuacích svých majetků teď dluží newyorským soudům výlohy v řádu stamilionů dolarů.

Jak k tomu všemu došlo? Proč na tom všem tratí republikánská strana? Jaký zázrak Trumpa potkal? A jak ho může zachránit jeho skomírající sociální síť?

Před dvěma dny 41:31

Baráky v ohrožení #01: Adam Štěch

V úvodním dílu podcastu Baráky v ohrožení diskutujeme s kurátorem a teoretikem Adamem Štěchem o výstavě Projekt: Sever, kterou můžete navštívit v Domě umění v Ústí nad Labem. Výstava má podtitul 50 příběhů z Ústeckého a Karlovarského kraje a zabývá se přínosem regionu v oblasti designu, uměleckého řemesla, průmyslu a architektury. Kromě legendárních artefaktů (jako je například ikonické křeslo z hotelu Thermal od manželů Machoninových) zde můžete spatřit i nové mladé talenty a absolventy z Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

V Mostě se bojuje za celou republiku!
Podpořte chod mostecké pobočky Alarmu:
www.darujme.cz/podporuji-mostecko-alarm

Před dvěma dny 06:46

Baráky v ohrožení: Zaslouží si architektura 20. století naši pozornost?

Startujeme nový podcast Baráky v ohrožení, ve kterém si klademe za cíl zpopularizovat opomíjenou architekturu stojící v už i tak zapomenutém kraji jako je Ústecký. V podcastu Kateřiny Hrachové budeme mluvit hlavně o architektuře a urbanismu 20. století na Mostecku a v Ústeckém kraji, speciálně se budeme zabývat architekturou, která se objevuje na červeném seznamu a hrozí jí zánik nebo degradující rekonstrukce. Těšit se můžete i na umělecká díla ve veřejném prostoru a design, jenž k této architektuře neodmyslitelně patří. A také se samozřejmě budeme potkávat se zajímavými hosty z řad teoretiků i tvůrců.
V prvních dílech se budeme věnovat hlavně výstavbě nového města Mostu, konkrétně architektonickým soutěžím nebo zahraničním vlivům, které můžeme v centru města potkat. Ale brzy se pobavíme i o umění, na které zde můžete narazit a možná jste o něm dosud nevěděli.

V Mostě se bojuje za celou republiku!
Podpořte chod mostecké pobočky Alarmu:
https://www.darujme.cz/podporuji-mostecko-alarm

Před třemi dny 01:20:55

TL;DR #26: Mizející dělnické Holešovice a empatie k boomerům v nové knize Ivy Hadj Moussy

Nedalo nám to a v nejnovějším vydání TL;DR se vracíme k románu Ivy Hadj Moussy Těžké duše, pro který jste hlasovali, ale málo a který řeší snad nejfrekventovanější téma současné domácí literatury, jímž je generační spor zoomerů a boomerů. Iva Hadj Moussa v této tematické disciplíně patří mezi zdaleka nejvnímavější pozorovatele. V románu se zrcadlí a rezonuje množství textů, motivů, prostředí, nápadů, genderových a generačních postřehů, které sytí reflexi současné společnosti, zároveň ale zůstává sama sebou a nutno říci velmi vyhraněnou autorkou. Tato vyhraněnost neznamená nějaký nestravitelný svéráz, ale naopak – jde o extrémně čtivou a vtipnou věc, na jejíž zfilmování napjatě čekáme!

► Playlist:
✏️ Literární novinky: 0:00 - 21:30
🗯️ Knižní tipy: 21:36 - 30:45
📕 Iva Hadj Moussy - Těžké duše: 31:14 - 1:18:06

► Líbil se vám tento díl TL;DR? Podpořte jejich vznik na Darujme.cz: www.darujme.cz/projekt/1205779

► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo Evě a Honzovi na tldr@denikalarm.cz

► podcasty Alarmu nahráváme ve studiu Mr. Wombat
► sound mix Ondřej Bělíček
► znělka Jonáš Kucharský

Před třemi dny 17:01

Babiš se bez Prchala obejde, o kampaň se mu stará vláda

Jednání Sněmovny o bezpečností hrozbě Babiš využil do poslední vteřiny. Hrozbou není kvůli Rusku, ale protože jeho zaměstnanci nemají na jídlo.

Pořiďte si hrnek s věčně žíznivou Marunou ☕
eshop.denikalarm.cz/maruna-ma-zizen-hrnek/

► Líbil se vám tento díl Všichni tady umřeme? Podpořte vznik dalších dílů na Darujme.cz: https://www.darujme.cz/projekt/1205779
► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo Standovi na vsichnitadyumreme@denikalarm.cz
► postprodukce: Mikuláš Odehnal

Před týdnem 40:44

Studio Alarm: Daria Kashcheeva, vaječníky a děloha. O čem se v českém patriarchátu nemluví?

Viděli jsme to už asi všichni a asi všichni už na to máme názor. Režisérka Daria Kashcheeva získala Českého lva za nejlepší studentský film a ve své děkovné řeči otevřela téma situace žen umělkyň a matek v českém filmovém průmyslu. Asi minutu před koncem jejího projevu se na celé Rudolfinum ozvalo „Darjo, prosím vás, přestaňte, jsme moc dlouhý“ a režisérka se musela poroučet z pódia. Z tohoto incidentu se překvapivě stalo celonárodní téma, ke kterému se musí vyjádřit opravdu každý. Proto jsem se k němu tímto pořadem vyjádřili i my. Rozebírali jsme záplavu velmi bizarních reakcí na tento incident a okomentovali veřejnou debatu, kterou vyvolal. Došlo i na vaječníky, dělohy a otázku, jestli Marek Eben vůbec ví, kde je klitoris.

Podpořte vznik pořadu Studio Alarm: https://www.darujme.cz/projekt/1205779

Před týdnem 17:54

Redneck #109: „Co si sakra myslela?“ Prokurátoka, co jde po Trumpovi, si ztížila vyšetřování

Trump čelí žalobám kvůli takzvanému “držhubnému“ i nepravomocnému zacházení s utajenými dokumenty. Dvě žaloby míří i na jeho pokusy zvrátit nepříznivý výsledek prezidentských voleb, ve kterých v roce 2020 prohrál s Joem Bidenem. Jeden z těchto případů vede georgijská prokurátorka Fani Willis. Proč se ale teď v kauze řeší víc osobní život prokurátorky? Jak se vším souvisí protimafiánské zákony?

Před týdnem 13:14

Přijímací testy jsou přípravou na život v trestanecké kolonii

Za měsíc se desítky tisíc děti začnou potit u jednotných přijímacích testů. Ty existují jen proto, že stát nechce zajistit dostupné všeobecné vzdělání pro všechny.

Pořiďte si hrnek s věčně žíznivou Marunou ☕
eshop.denikalarm.cz/maruna-ma-zizen-hrnek/

► Líbil se vám tento díl Všichni tady umřeme? Podpořte vznik dalších dílů na Darujme.cz: https://www.darujme.cz/projekt/1205779
► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo Standovi na vsichnitadyumreme@denikalarm.cz
► postprodukce: Mikuláš Odehnal

Před týdnem 51:52

Studio Alarm: Radost z jara je pryč, na klimatickou krizi nejsme připraveni a dál si to zhoršujeme

Únorové teploty byly rekordní, ale tentokrát bylo těžké se z příchodu jara radovat. V Evropě se vůbec málokdo raduje. Naděje na zvrácení klimatické krize se vzdaluje, jako politický program to zajímá stále méně lidí. Naopak v průzkumech před volbami do evropského parlamentu posilují ti, kteří slibují se zelenými opatřeními na ochranu klimatu zatočit a rychle se jich zbavit.

Pokusy o změny nejen v české společnosti naráží na konzervativní reakci, která v tomto případě znemužňuje se účinněji připravit na klimatický rozvrat, byť — alespoň dílčí — techniky a mechanismy adaptace a přechodu na nízkouhlíkové technologie existují. Části lidí tak nezbývá než žít s klimatickou úzkostí a pro pozitivní vize a utopie se ohlížet do minulosti, kdy se ještě věřilo, že technologie přinesou spásu všem. Dnes tomu věří méně lidí a řada z nás se stává technooptimisty z donucení, z nedostatku jiných aspoň trochu nadějných variant.

Ve Studiu Alarm se tentokrát potkali Saša Uhlová, Karel Veselý a Pavel Šplíchal, a došlo i na devadesátky, ekofašismus, nedostatek peněz a na to, co má společného sci-fi a sociální demokracie.

Podpořte vznik pořadu:
www.darujme.cz/projekt/1205779