Knížky Plus
20. květen 2023

Poslechněte si podcast: Aktuality z literárního světa pro vás mají Knížky Plus

Představí unikátní publikaci RozhlaSTO, kterou Český rozhlas vydal ke 100. výročí vysílání. Upozorní na noviny na pultech knihkupců, žebříčky prodeje a na řadu přijde i tradiční soutěž. Moderuje Karolína Koubová. 

23:53

Knížky Plus

Vydává: Český rozhlas

Pořad je určen všem milovníkům knih pro lepší orientaci na knižním trhu.

Web

Před šesti dny 24:00

Josef Koudelka: Next - unikátní biografie jednoho z nejznámějších českých a světových fotografů od americké autorky Mellisy Harrisové vyjde v Torstu - co nového přináší?

V recenzní části se mimo jiné podíváme na Evropanku Alexeje Sevruka, která vypráví příběh staré ženy, jejíž malé osobní dějiny jsou brutálně prostupovány takzvanými velkými dějinami. A na řadu přijde i pravidelná soutěž. Moderuje Karolína Koubová.

Před týdnem 24:00

Téměř aprílovým způsobem oživuje spisovatele Milana Kunderu ve svém románu Falešný knír autor skrývající se pod pseudonymem Karel Zeithaml

V recenzní části se mimo jiné podíváme na to, jak kanadská spisovatelka Sheila Heti promýšlí otázky mateřství ve své knižní filozofující eseji s názvem Mateřství. A na řadu přijde i pravidelná soutěž. Moderuje Karolína Koubová.

Před 2 týdny 23:59

Ohlédneme se za Lipským knižním veletrhem, českou stopu na tomto svátku knih a literatury zhodnotí spisovatel Marek Toman, který tam prezentoval svou tvorbu

V recenzní části mimo jiné představíme knihu Dokud nás krev nerozdělí, detektivku Petra Opršala, v níž je podané i téma válek v bývalé Jugoslávii. A na řadu přijde i pravidelná soutěž. Moderuje Karolína Koubová.

Před 3 týdny 24:00

Příští týden si připomeneme sto deset let od narození Bohumila Hrabala, duchovní rozměr jeho myšlení odkrývá nová kniha religionisty Pavla Hoška Evangelium podle Hrabala ?

co nového se mu tedy podařilo objevit o jednom z nejoriginálnějších českých prozaiků? V recenzní části mimo jiné představíme knihu Londýnské rozhlasové komentáře Františka Moravce: Mluví důstojník ministerstva národní obrany, kterou sestavil historik Prokop Tomek. A na řadu přijde i pravidelná soutěž. Moderuje Karolína Koubová.

16. březen 2024 23:57

Březen měsíc čtenářů?

Jak se této tradiční akci daří popularizovat čtenářství u nás a jak navazuje na tradiční březen coby měsíc knihy přiblíží Roman Giebisch, předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR. V recenzní části mimo jiné představíme knihu Fakta musí zatančit, pohled mistra literární reportáže Mariusze Szczygieła na tento žánr. A na řadu přijde i pravidelná soutěž. Moderuje Karolína Koubová.

9. březen 2024 23:59

Týdeník Knížky Plus prozradí, co má společného česká literatura s tchajwanskou

Na tu se letos zaměří festival Měsíc autorského čtení v červenci, organizátoři se aktuálně vrátili z Tchajwanu se jmény tamních spisovatelů a spisovatelek, které představí v Česku. V recenzní části mimo jiné představíme Canto ostinato, nový román básníka Pavla Kolmačky, v němž jednou z metafor, které román rozvíjí, je podobnost života a hudby. A na řadu přijde i pravidelná soutěž. Moderuje Karolína Koubová.

2. březen 2024 23:52

Pasažér a Stella Maris jsou dva poslední romány v létě zesnulého klasika americké literatury 20. století Cormaca McCarthyho, zeptáme se dvou anglistů, jak završují jeho dílo

V recenzní části mimo jiné představíme předobraz Flemingova Jamese Bonda, jímž byl skotský voják a diplomat Fitzroy Maclean, který napsal své vzpomínky pod názvem Výpravy na východ. A na řadu přijde i pravidelná soutěž. Moderuje Karolína Koubová.

24. únor 2024 24:02

Magazín o knihách, čtení a literatuře dnes představí nový průzkum společnosti Audiolibrix, který sleduje trendy v audioknihách

Literární kritička Kateřina Kadlecová představí například novou knihu veršů výtvarnice a básnířky Marty veselé Jirousové. A na řadu přijde i nová soutěžní otázka. Moderuje Karolína Koubová.

17. únor 2024 24:13

Můj život v Severní Koreji - to je kniha uprchlice Pak Čihijon, které se podařilo uniknout z totalitní KLDR a kterou představí týdeník Knížky Plus

Jaromír Nohavica a naše malá válka ? to je publikace Přemysla Houdy, kterou v recenzní části dnes zhodnotí  Petr Vizina. A na řadu přijde i pravidelná soutěž. Moderuje Karolína Koubová.

10. únor 2024 23:39

Románový pamflet o životě člověka ve světě aut Vyhoření Petra Šestáka představí týdeník Knížky Plus

V recenzích zhodnotí knihu Elizabeth Finchová britského spisovatele Juliana Barnese, která je plná úvah o historii a křesťanství nebo o koncepci alternativních dějin. Uslyšíte i žebříček prodejců a na řadu přijde i pravidelná soutěž. Moderuje Karolína Koubová.