Akcent
NejnovějšíPřed dvěma dny

Poslechněte si podcast: Výběr týdne: ženy a fotka, hoststvo rozděluje, divadlo jako byznys, letní kinorekord

Saša Michailidis se ptá, jakou pozici mají v současnosti ženy ve fotografii a zda to vůbec je ještě téma. Slovo hoststvo stále rozděluje. Nová Spirála na pražském Výstavišti a ostravské Divadlo Mír, jak náročné je provozovat soukromý či polosoukromý umělecký prostor? Česká kina v létě přivítala rekordní počet diváků, můžou za to nejen Vlny režiséra Jiřího Mádla.

25:07

Akcent

Vydává: Český rozhlas

Podcast, ve kterém si na jedno kulturní téma posvítíme z více úhlů pohledu. Poslouchejte od pondělí do pátku od 16:30 živě na Vltavě nebo ze záznamu na našem webu, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách. 

Web

Před třemi dny 27:03

Nejúspěšnějším českým filmem letošního roku jsou Vlny. Co musí splňovat filmový trhák?

Saša Michailidis se ptá manažerky kina Edison Filmhub, které je propojené s distribuční společností Film Europe, Jaroslavou Kolibačovou a generálním ředitelem filmové a distribuční společnosti Bontonfilm Martinem Palánem. Diváci vzali česká kina útokem. Napomohly tomu Vlny či Zápisník alkoholičky. Co se stalo, že do kin přišlo v létě nejvíc lidí za čtvrt století, což vyplývá z dat Unie filmových distributorů? Může se to opakovat i v následujících měsících?

Před čtyřmi dny 26:33

Základem jsou herci, ne tituly, říká majitel úspěšného Divadla Mír

Saša Michailidis se ptá majitele a producenta ostravského Divadla Mír Alberta Čuby a ředitele Nové Spirály na Výstavišti Praha Jana Makalouše. 3. října uvítá své první diváky multižánrový prostor Nová Spirála. Ve Vítkovicích zase vyroste nová budova Divadla Mír, poptávka po vstupenkách je totiž taková, že původní scéna nestačí. Jak provozovat soukromé nebo hybridní polosoukromé divadlo a vydělávat si na provoz bez jistoty veřejných peněz?

Před pěti dny 27:23

Hoststvo budí vášně. Už nejde o spor o jazyk, ale o téma, říká filozof

Saša Michailidis se ptá Tomáše Koblížka z Filosofického ústavu AV ČR a klasického filologa, filozofa, publicisty a překladatele Petra Šourka. Spor o hoststvo neustává. Plno komentářů vyvolala nedávná ranní úvaha na Vltavě, kterou Tomáš Koblížek reagoval na jazykovědce Karla Olivu. Ten je proti slovu hoststvo, které použila Česká televize v létě na sociálních sítích. Jak nakládat s genderově neutrálním jazykem? Jakou roli hraje etický rámec?

Před šesti dny 23:43

Ženy ve fotografii nejsou téma. Fotka je otevřené a všem přístupné médium, říká umělkyně

Saša Michailidis se ptá dvou fotografek a vizuálních umělkyň Markéty Kinterové a Aleny Kotzmannové. 3. října má v kinech premiéru dokumentární film s názvem Ještě nejsem, kým chci být o fotografce Libuši Jarcovjákové, ve stejný den začne také Fotograf festival. A 2. října oslaví 75. narozeniny významná americká fotografka Annie Leibovitz. Proč už postavení žen ve fotografii není dnes téma?

Před týdnem 24:13

Výběr týdne: Škvorecký 100, kultura pod vodou, korunovační klenoty, architekti à la Kafka

Saša Michailidis se ptá hostů na aktuálnost knih spisovatele Josefa Škvoreckého, jehož sté výročí narození si připomínáme. Velká voda na severu Moravy vyplavila i mnohá kulturní zařízení, jak jim lze pomoci? Do konce září budou vystaveny české korunovační klenoty. Čeští i němečtí architekti židovského původu ovlivnili podobu Prahy i Brna, s jejich realizacemi se můžete seznámit na festivalu Den architektury.

Před týdnem 24:03

Škvorecký 100: Témata jeho knih jako svoboda či manipulace jsou stále aktuální

Saša Michailidis se ptá učitelky češtiny a angličtiny na Anglickém gymnáziu v Praze Dany Peerless a bohemisty Lubomíra Machaly, který působí na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. 27. září si připomínáme sto let od narození spisovatele a překladatele Josefa Škvoreckého. Vltava u té příležitosti uvede v Četbě na pokračování román Mirákl. Proč Škvoreckého knihy fungují i dnes? Jak k jeho dílu přistupuje mladá generace?

Před týdnem 27:09

Kultura na severu Moravy po velké vodě v ohrožení! Šikovní řemeslníci jsou vítáni, říká kinař

Saša Michailidis se ptá zakladatele Kina Odboj v Opavě Richarda Vaculy, Kamila Rudolfa z hudebního klubu Stoun ve Frýdku-Místku, Roberta Najmana z Muzea Litovel a Evy Čechové z Městského informačního a kulturního střediska Krnov. Kulturní zařízení v Moravskoslezském a Olomouckém kraji se vzpamatovávají z povodní. Jaké jsou škody? Co je nyní nejvíce potřeba a jak lze pomoci?

Před týdnem 24:47

Na záři safíru si budu muset rok počkat, nestihl jsem ji vyfotit, říká znalec korunovačních klenotů

Saša Michailidis se ptá historičky umění z Národního muzea Lucie Kodišové a gemologa Jaroslava Hyršla. Až do konce září jsou k vidění ve Vladislavském sále Pražského hradu české korunovační klenoty. Prezident Petr Pavel rozhodl, že budou vystavovány každý rok při příležitosti státního svátku sv. Václava, který připadá na 28. září. Jaké zajímavosti objevili odborníci při průzkumech klenotů? A dá se zjistit ještě něco nového?

Před týdnem 23:38

Obchodní portály v Brně, pražské Bubny... Den architektury oslaví hvězdy à la Kafka

Saša Michailidis se ptá historičky architektury Zuzany Ragulové, která působí na Fakultě architektury VUT v Brně, a historika Martina Halaty z Archivu Pražského hradu. Konec září a začátek října bude ve znamení Dne architektury. Letošní ročník s podtitulem Proces proměny odkazuje na sté výročí úmrtí Franze Kafky. Jak silnou stopu zanechali v meziválečném Československu čeští a němečtí architekti židovského původu?