Akcent
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Nepotřebujeme další Hamlety a koncerty Taylor Swift, ale podporu nezávislé kultury

Saša Michailidis se ptá odcházejícího ředitele Kreativní Prahy Petra Peřinky a předsedy správní rady Kreativní Prahy Davida Kašpara, který je místostarostou Prahy 10 (VLASTA, STAN s podporou KDU-ČSL). Během podzimu by měl být znám nový šéf Kreativní Prahy, tedy organizace, která má vytvářet prostředí pro rozvoj kultury v hlavním městě. Jak může právě kultura zkvalitnit život v metropoli? Proč se vyplatí investovat do komunitních projektů?

26:30

Akcent

Vydává: Český rozhlas

Podcast, ve kterém si na jedno kulturní téma posvítíme z více úhlů pohledu. Poslouchejte od pondělí do pátku od 16:30 živě na Vltavě nebo ze záznamu na našem webu, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách. 

Web

Včera 25:49

Tata Bojs, PSH… Proč se točí hudební dokumenty a čím mohou zaujmout?

Saša Michailidis se ptá publicistky z webu protisedi.cz a moderátorky Radia 1 Jany Kománkové a filmového režiséra, spisovatele a novináře Šimona Šafránka. Od 5. září je v kinech celovečerní a trochu netradiční dokument o kapele Tata Bojs. Loni zase zaujal film o PSH. Jaké jsou obecně domácí hudební dokumenty? Jak se točí? A jak se liší od těch zahraničních?

Před čtyřmi dny 24:49

Výběr týdne: filmové Benátky, výdech z metra zbourán, AI ve školách, Kreativní Praha

Saša Michailidis se s hosty ohlédl za benátským filmovým festivalem. Mluvili jsme také o revitalizaci pražského náměstí Jiřího z Poděbrad, kde byl zbourán výdech z metra. Zajímalo nás, jak se školy vyrovnávají s nástupem umělé inteligence. A bilancovali jsme činnost Kreativní Prahy, což je organizace, která se zabývá rozvojem kultury v hlavním městě.

Před pěti dny 26:36

Zbourali výdech z metra! Proč nám architektura 80. let není po chuti?

Saša Michailidis se ptá starosty Prahy 3 Michala Vronského z TOP 09 a historičky architektury z ČVUT Veroniky Vicherkové. Po prázdninách byl v rámci rekonstrukce náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze zbourán takzvaný výdech z metra. Jednalo se o dílo z 80. let od sochaře Petra Šedivého. Už na jaře vyvolaly úvahy o odstranění výdechu kritiku a vedly k otevřenému dopisu za jeho zachování. Proč byl nakonec výdech zbourán? Jak vést debatu mezi lokálními politiky a odborníky?

Před šesti dny 26:26

Umělá inteligence zahltila i školy. Žáci bývají krok před učiteli, říká ředitel

Saša Michailidis se ptá zakladatelky neziskové iniciativy AI dětem Evy Nečasové a ředitele soukromé ZŠ Be Open v Praze, učitele, kouče a lektora Marka Adlera. Umělá inteligence vstoupila už i do škol a ty se s ní učí pracovat. Jak k tomu přistupují? Jak napevno zavést efektivní využívání AI do českého vzdělávacího systému? Jak se vyvarovat rizik, která jsou spojená s AI?

Před týdnem 26:32

Benátky jsou konzervativnější, ale stále dokážou přitáhnout hvězdy i oscarové filmy, říká kritička

Saša Michailidis se ptá publicistky a členky výboru Sdružení české filmové kritiky Ivy Čermák Přivřelové a dramaturga, který zastupuje Česko v Mezinárodní federaci filmových kritiků (FIPRESCI), Martina Horyny. V Benátkách o víkendu skončil 81. ročník filmového festivalu. Nakolik si tato přehlídka drží status ideální kombinace umění a šoubyznysu? Které snímky a události letos nejvíce zaujaly?

Před týdnem 26:29

Výběr týdne: Švankmajer 90, jazzmani v Moskvě, divadla jako veřejné kulturní instituce?

Saša Michailidis se ptá hostů, jak by mohlo českým divadlům pomoci zakládání veřejných kulturních institucí. Proč světoznámí hudebníci i dva a půl roku po vypuknutí války na Ukrajině stále vystupují v Rusku? Janu Švankmajerovi bylo 4. září 90 let. Nový cirkus se už v tuzemsku etabloval, ale co mu ještě chybí?

Před týdnem 26:29

Cirkus v hodinách tělocviku? Je to zábava a děti se učí nové dovednosti, říká šéfka Cirqueonu

Saša Michailidis se ptá ředitele festivalu Letní Letná Jiřího Turka a ředitelky organizace Cirqueon Elišky Jevičové. Až do 1. září se koná v Praze na Letné tradiční přehlídka nového cirkusu. Umělecký obor, který mixuje cirkus, tanec, hudbu a divadlo, se už v Česku etabloval. Jak dál? Kdy budeme mít školu, kde se bude vyučovat nový cirkus? A proč se vyplatí zařadit do hodin tělocviku cirkusové prvky? Repríza z 22. srpna 2024.

Před týdnem 26:44

Jan Švankmajer slaví 90. K jeho dílu nepotřebujete vzdělání, je třeba se mu smyslově otevřít

Saša Michailidis se ptá generálního ředitele NFA a filmového historika Michala Breganta a knihovníka, dramaturga GASKu v Kutné Hoře Petra Adámka. Jan Švankmajer, režisér filmů jako Možnosti dialogu, Spiklenci slasti, Lekce Faust či Otesánek, animátor, spisovatel, dramatik a výtvarník slaví 90 let. Čím se vyznačuje dílo předního představitele pozdního českého surrealismu?

Před 2 týdny 25:01

Světoví hudebníci si zadali s Ruskem, reakce Západu je vlažná, diví se publicista

Saša Michailidis se ptá hudebního dramaturga ČRo Jazz, publicisty Petra Vidomuse a zahraniční redaktora ČRo, experta na Rusko a postsovětský prostor Ondřeje Soukupa. I po únoru 2022, kdy se naplno rozhořela válka na Ukrajině, koncertují světoznámí jazzmani, např. Avishai Cohen nebo Richard Bona v Rusku. Čím vysvětlují svá vystoupení? Jak na to reagují organizátoři festivalů po Evropě? A jak se proměňuje kulturní diplomacie Západu vůči Rusku?