Akce: Výbuch
Před pěti dny

Poslechněte si podcast: Druhý díl: Zrnko rýže

„Pamatuji si to jako dnes. Jako nový vyšetřovatel jsem začal pročítat spis, a když jsem zahlédl fotokopie pasů, říkal jsem si: „To už jsem někde viděl,“ vzpomíná vyšetřovatel David Olexa z NCOZ na lednový den roku 2020. Právě ten den přinesl do vyšetřování výbuchů muničních skladů ve Vrběticích zásadní zvrat. Pasy, o kterých Olexa mluví, byly falešné, a tváře na nich patřily agentům ruské vojenské rozvědky GRU. Právě ti se od toho okamžiku stali hlavními podezřelými.

25:57

Akce: Výbuch

Vydává: Český rozhlas

Příběh o teroristickém činu, který ovlivnil tisíce životů a na dlouho změnil vztahy s Ruskem. Vojtěch Koval a investigativní reportér Artur Janoušek vás provedou po stopách ruských agentů ve Vrběticicíh.

Web

Před dvěma dny 24:58

Pátý díl: Sbohem, Rusko

Kauza výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku měla obrovský dopad na českou politiku. Navzdory oznámení policie, že za útoky stojí ruští agenti, tehdejší prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem, ve které výsledek policejního vyšetřování zpochybňoval. Vicepremiér Jan Hamáček z ČSSD musel vysvětlovat podezření, že plánoval cestu do Moskvy, aby tam vyměnil informace z vyšetřování za vakcíny Sputnik proti covidu-19. Poslechněte si poslední díl podcastu!

Před třemi dny 25:21

Čtvrtý díl: Česká spojka

Kriminalisté sice prohlásili za hlavní viníky výbuchů muničních skladů ve Vrběticích agenty ruské vojenské rozvědky GRU, jsou ale přesvědčení, že někdo jim musel v Česku pomáhat. Zajímali se hlavně o zbrojaře Petra Bernatíka mladšího, majitele firmy Imex Group, jejíž munice vybuchla. A také o pracovníka Imexu Nikolaje Šapošnikova a jeho manželky Eleny. Co přesně zjistili o jejich podezřelých aktivitách a kontaktech?

Před čtyřmi dny 28:41

Třetí díl: Turisti ze Salisbury

Za hlavní viníky výbuchů muničních skladů ve Vrběticích policisté označili dva agenty ruské vojenské rozvědky GRU Anatolije Čepigu a Alexandera Miškina. Český rozhlas na základě zjištění kriminalistů popsal, kde přesně se v Česku oba agenti pohybovali, kde se ubytovali a jaké stopy po sobě zanechali. Jak vznikl facebookový profil jednoho z agentů? Jak akci hodnotil Kreml? O tom je další díl série Akce: Výbuch.

Před šesti dny 24:00

První díl: 9:49

Dva sklady tehdy vybouchly, zemřeli dva lidé a přes tisíc místních muselo opustit své domovy. Podle policie stojí za explozemi agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Od největší špionážní akce na území ČR v říjnu uplyne 10 let. Poslechněte si první díl podcastové série Radiožurnálu Akce: Výbuch, kde mluví i hasič Jiří Ovesný, který velel zásahu v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku

Před týdnem 01:11

Akce: Výbuch

Příběh o teroristickém činu, který ovlivnil tisíce životů a na dlouho změnil vztahy s Ruskem. Vojtěch Koval a investigativní reportér Artur Janoušek vás provedou po stopách ruských agentů ve Vrběticích. Poslechněte si teaser pětidílné série!