Akce: Výbuch
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Bonus: Rozhovor s prezidentem Petrem Pavlem

Jak unikátní je to, co se v roce 2014 stalo ve Vrběticích? Poslechněte si rozhovor s prezidentem Petrem Pavlem, který byl v době výbuchů náčelníkem Generálního štábu.

11:45

Akce: Výbuch

Vydává: Český rozhlas

Příběh o teroristickém činu, který ovlivnil tisíce životů a na dlouho změnil vztahy s Ruskem. Vojtěch Koval a investigativní reportér Artur Janoušek vás provedou po stopách ruských agentů ve Vrběticicíh.

Web

Před týdnem 20:16

Bonus: Rozhovor s ministrem zahraničí Janem Lipavským

Výbuchy muničních skladů ve Vrběticích, které podle české policie způsobili dva agenti ruské vojenské rozvědky GRU, vedly mimo jiné k vyhoštění desítek pracovníků ruské ambasády v Praze. „Ten krok nás zbavil určitého ruského vlivu,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro podcastovou sérii Akce: Výbuch ministr zahraničí Jan Lipavský (nestraník, dříve Piráti). A dodává: „Musíme vyslat do Moskvy jasný signál, že si to nenecháme líbit.“

Před týdnem 18:52

Bonus: Rozhovor s bývalým prezidentem Milošem Zemanem

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu letos v dubnu odložili případ výbuchu muničních skladů v areálu ve Vrběticích, při kterém v roce 2014 zemřeli dva lidé. Policisté přitom považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. Bývalý prezident Miloš Zeman poskytl k vrbětické kauze exkluzivní rozhovor pro podcastovou sérii Akce: Výbuch.

Před týdnem 15:22

Bonus: Rozhovor se zlodějem zbraní z vrbětického areálu

„Tehdy jsme tam šli z nostalgie, jen se projít, a najednou vidíme, že u cesty leží dělostřelecký granát, o pár metrů další. Příležitost dělá zloděje, tak jsme si řekli: Přeci to tady nenecháme ležet, když se z toho dá udělat kšeft,“ vypráví Milan Chaloupka z Bojkovic na Zlínsku. Po explozích muničních skladů ve Vrběticích chodil s kumpánem do areálu, který měl být přísně střežený. Kradli tam samopaly. Z každých tří poškozených skládali jeden plně funkční a ty pak prodávali.

Před týdnem 26:21

Bonus: Rozhovor s hasičem, který zasahoval po výbuchu muničních skladů

„Když jsem se vrátil ze zásahu, manželka mi řekla, že se dnes mohla stát vdovou,“ vypráví velitel hasičů, který po výbuchu ve Vrběticích zasahoval. Proč tentokrát k zásahu vyrazil se svou jednotkou? Poslechněte si rozhovor.

Před týdnem 24:58

Pátý díl: Sbohem, Rusko

Kauza výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku měla obrovský dopad na českou politiku. Navzdory oznámení policie, že za útoky stojí ruští agenti, tehdejší prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem, ve které výsledek policejního vyšetřování zpochybňoval. Vicepremiér Jan Hamáček z ČSSD musel vysvětlovat podezření, že plánoval cestu do Moskvy, aby tam vyměnil informace z vyšetřování za vakcíny Sputnik proti covidu-19. Poslechněte si poslední díl podcastu!

Před týdnem 25:21

Čtvrtý díl: Česká spojka

Kriminalisté sice prohlásili za hlavní viníky výbuchů muničních skladů ve Vrběticích agenty ruské vojenské rozvědky GRU, jsou ale přesvědčení, že někdo jim musel v Česku pomáhat. Zajímali se hlavně o zbrojaře Petra Bernatíka mladšího, majitele firmy Imex Group, jejíž munice vybuchla. A také o pracovníka Imexu Nikolaje Šapošnikova a jeho manželky Eleny. Co přesně zjistili o jejich podezřelých aktivitách a kontaktech?

Před 2 týdny 28:41

Třetí díl: Turisti ze Salisbury

Za hlavní viníky výbuchů muničních skladů ve Vrběticích policisté označili dva agenty ruské vojenské rozvědky GRU Anatolije Čepigu a Alexandera Miškina. Český rozhlas na základě zjištění kriminalistů popsal, kde přesně se v Česku oba agenti pohybovali, kde se ubytovali a jaké stopy po sobě zanechali. Jak vznikl facebookový profil jednoho z agentů? Jak akci hodnotil Kreml? O tom je další díl série Akce: Výbuch.

Před 2 týdny 25:57

Druhý díl: Zrnko rýže

„Pamatuji si to jako dnes. Jako nový vyšetřovatel jsem začal pročítat spis, a když jsem zahlédl fotokopie pasů, říkal jsem si: „To už jsem někde viděl,“ vzpomíná vyšetřovatel David Olexa z NCOZ na lednový den roku 2020. Právě ten den přinesl do vyšetřování výbuchů muničních skladů ve Vrběticích zásadní zvrat. Pasy, o kterých Olexa mluví, byly falešné, a tváře na nich patřily agentům ruské vojenské rozvědky GRU. Právě ti se od toho okamžiku stali hlavními podezřelými.

Před 2 týdny 24:00

První díl: 9:49

Dva sklady tehdy vybouchly, zemřeli dva lidé a přes tisíc místních muselo opustit své domovy. Podle policie stojí za explozemi agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Od největší špionážní akce na území ČR v říjnu uplyne 10 let. Poslechněte si první díl podcastové série Radiožurnálu Akce: Výbuch, kde mluví i hasič Jiří Ovesný, který velel zásahu v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku