Rozhovory Radiožurnálu
2. leden 2023

Poslechněte si podcast: Agatha Christie? Na knize klidně bez -ová, ve větě už je to složitější, vysvětluje akademik

Po týdeníku Respekt se také Deník N rozhodl, že už nebude přechylovat cizí ženská jména. Společenská poptávka po nepřechylování podle vedení listu sílí, a považuje proto za zbytečné jít proti proudu, který by je stejně dříve či později strhl. Jak se na přechylování dívá Pavel Štěpán, vedoucí oddělení onomastiky Ústavu pro jazyk český Akademie věd?

05:11

Rozhovory Radiožurnálu

Vydává: Český rozhlas

Ptáme se na všechno, co vás zajímá. Každý den se snažíme kontaktovat politiky, specialisty a odborníky z nejrůznějších profesí, abychom vám nabídli jejich názory a pohledy na nejaktuálnější témata.

Web

Před 3 týdny 53:50

Český lev 2023: Rozhovory Jana Pokorného a Pavla Sladkého s čerstvými laureáty

V pražském Rudolfinu proběhl 31. ročník filmových cen Český lev. Nejlepší herečkou ve vedlejší roli se stala Milena Steinmasslová, hercem ve vedlejší roli Tomáš Jeřábek. Cenu za nejlepší zvuk a scénografii si odnesl film Bod obnovy. Kategorii nejlepší krátký film vyhrál film Atestace. Za nejlepší kostýmy byla oceněna série Volha. Poslechněte si rozhovory s laureáty!

Před 3 týdny 38:01

Český lev 2023: Rozhovory Jana Pokorného a Pavla Sladkého s čerstvými laureáty

V pražském Rudolfinu proběhl 31. ročník filmových cen Český lev. Nejvíce sošek si odnesl televizní seriál Volha a film Bod obnovy. Sošku za nejlepší herecký výkon si odnesli Simona Peková za film Přišla v noci a Kryštof Hádek za seriál Volha. Čerstvé laureáty zpovídali v zákulisí Jan Pokorný a Pavel Sladký. Poslechněte si jejich rozhovory.

Před 3 týdny 49:43

Český lev 2023: Rozhovory Jana Pokorného a Pavla Sladkého s čerstvými laureáty

Cenu za animovaný film získal Tonda, Slávka s kouzelné světlo. Za nejlepší filmovou minisérii byla oceněna Matematika zločinu. Nejlepší studentský film je Elektra. Mimořádný počin v oblasti audiovize za film Hranice. Mimořádný přínos české kinematografii pro Vladimíra Smutného. Nejlepší televizní seriál Volha.

19. leden 2024 07:23

„Text jsem změnil víc než o polovinu,“ vypráví Jiří Suchý. V Semaforu znovu uvedl hru Poslední štace

Pražské divadlo Semafor znovu uvedlo představení Poslední štace Jiřího Suchého z roku 1969, kterého byla podobenstvím. Možná, že ne všichni tenkrát pochopili, že nemocnice, která se nachází v nepovolaných rukou, a proto to s ní jde z kopce, se nápadně podobal tehdejšímu režimu v ČSSR, který se zvolna sune ke své derniéře. Poslechněte si rozhovor s Jiřím Suchým!

4. leden 2024 04:37

Varování před zemětřesením? Na záchranu umíme dát lidem maximálně vteřiny, říká seismolog

V Japonsku roste počet obětí pondělního zemětřesení. Ostrovy leží v seismicky aktivní oblasti, nachází se pod nimi na dva tisíce aktivních tektonických zlomů. Tamní budovy jsou proto postaveny tak, aby byly odolné proti otřesům, a země investuje do varovných systémů. Zemětřesení se ale bohužel nedá předpovědět tak snadno jako počasí. Systémy včasného varování přesto existují a vyvíjejí je i čeští seismologové.

24. listopad 2023 03:06

Herec Vatanen: Kaurismäkiho postavy mají vždycky životní problémy. Bohatým a úspěšným nerozumí

V českých kinech můžete vidět film Karaoke Blues režiséra Akiho Kaurismäkiho. Svérázný a obdivovaný finský tvůrce ve své novince vypráví romanci dvou málomluvných lidí z okraje společnosti. Za film dostal cenu poroty na festivalu v Cannes a je nominovaný na pět Evropských filmových cen. Představitel hlavní mužské role, Jussi Vatanen, si udělal během amerického turné k filmu čas na rozhovor s Pavlem Sladkým. A přiblížil mimo jiné spolupráci se slavným režisérem i svou postavu.

29. srpen 2023 09:37

Nesuďte Ukrajince podle jedinců, my tak Čechy také nikdy soudit nebudeme, vyzval ukrajinský ministr

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba označil Česko za nejlepšího spojence Ukrajiny. I když má podle něj každý stát v Evropě svou vlastní historii, společnost a politickou situaci, všichni si uvědomují, že Rusko nesmí válku vyhrát. „Ani premiér Orbán nechce mít Rusko jako svého souseda,“ říká Kuleba. Mluvil v něm i o útocích na Ukrajince v Česku nebo členství v EU a NATO. Poslechněte si celý rozhovor.

11. srpen 2023 05:14

Chůze je sexy. Přidejte si k denní chůzi dvacet procent, i to pomůže, radí lékař

Jen čtyři tisíce kroků stačí k tomu, aby se snížilo riziko předčasného úmrtí, a pouhých 2300 prospěje srdci a cévám – to tvrdí tým z Lékařské univerzity v Lodži a americké Univerzity Johnse Hopkinse. Ještě před několika lety bylo ale ideálním číslem 10 000 kroků, čili zhruba sedm kilometrů denně. Jak to tedy je? Poslechněte si rozhovor s primářem II. interní kliniky kardiologie a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Alešem Linhartem.

18. červenec 2023 03:14

S alkoholem v hlavě přeceňujete své síly a špatně odhadujete situace, varuje mluvčí vodní záchranky

V letošním druhém červencovém víkendu podle informací záchranářů v Česku utonulo pět lidí. Pokud nejste zkušení plavci, plavete daleko nebo jste unavení, můžete často přecenit své síly. Jak se nebezpečným situacím vyhnout, a co dělat v případě, že vidíme, jak se někdo topí? Poslechněte si rozhovor s mluvčím Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Danielem Vičanem.

13. červenec 2023 22:59

„Symbolický návrat domů,“ přibližuje v rozhovoru vznik Knihovny Milana Kundery v Brně jeho žena Věra

Při příležitosti 94. narozenin spisovatele a brněnského rodáka Milana Kundery se v Brně otevřela jeho nová knihovna. Návštěvníci si tam budou moct prohlédnout tisícovky autorských i sesbíraných děl, fotografie, obrazy i dopisy. To vše k převozu připravovala manželka Milana Kundery Věra. V exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas popsala, co pro ni otevření knihovny znamená i o plánech do budoucna.