Ozvěny minulosti
9. prosinec 2021

Poslechněte si podcast: 9. prosince: Den, kdy zemřel malíř Josef Mánes

9. prosince 1871 se rozloučil se světem jeden z nejvýznamnějších představitelů českého romantismu. Josef Mánes. Turisté z celého světa obdivují dodnes na Staroměstském orloji kalendářní desku, kterou namaloval.

03:47

Ozvěny minulosti

Vydává: Youradio Talk

Historické momenty, objevy, katastrofy. Ozvěny minulosti připomínají každý den jedno slavné výročí.

Web

1. leden 2022 04:26

1. ledna: zvyky a tradice na Nový rok

S příchodem Nového roku se dnes pojí ohňostroje a dělobuchy, prostě tradiční půlnoční rámus. Věděli jste ale, že jde o pozůstatek starých zvyků?

1. leden 2022 04:55

1. ledna: Den, kdy začala platit evropská měna Euro

Datum prvního ledna tradičně signalizuje start něčeho nového. Může jít o velké věci s celospolečenským dopadem nebo i o čistě soukromé věci - datum prvního ledna si často vybíráme jako první den pro začátek plnění našich předsevzetí.

31. prosinec 2021 06:33

31. prosince: Silvestrovské oslavy a zvyky ve světě

Silvestrovské a novoroční oslavy startují v 11:00 SEČ příchodem nového roku v tichomořských ostrovních státech Samoa a Kiribati. O hodinu později slaví Novozélanďané spolu s obyvateli Fidži a ostrovního království Tonga, následují obyvatelé Austrálie.

31. prosinec 2021 04:48

31. prosince: Jak a proč se v Česku slaví Silvestr

K poslednímu dni v roce patří ohňostroje, slavnostní jídlo a přátelé. Silvestr se slaví po celém světě, ale tradice jsou odlišné. Jak si podle rad našich předků zajistit spokojený a šťastný další rok, jaké české tradice jsou spjaty s tímto dnem a kdo byl vlastně Silvestr?

31. prosinec 2021 03:42

31. prosince: Den, kdy zaniklo Československo

Oslavy příchodu nového roku často zastiňují důležité výročí našich dějin. Z noci 31. prosince 1992 na 1. leden 1993 se rozpadlo Československo a vznikly dva suverénní státy. Rozdělení předcházela dlouhá a komplikovaná jednání Václava Klause a Vladimíra Mečiara v Brněnské vile Tugendhat. Připomeňte si s námi události, které předcházely vzniku České republiky a Slovenské republiky.

30. prosinec 2021 03:32

30. prosince: Den, kdy vznikl SSSR

Po říjnové revoluci v roce 1917 nastoupilo Rusko cestu k totalitnímu režimu. V zemi vypukla občanská válka a situaci zhoršovala i intervence dohodových států. V občanské válce proti sobě stáli bolševici a jejich odpůrci. V roce 1922 se bolševici stali pány země a zavedli diktátorský režim.

29. prosinec 2021 04:38

29. prosince: Den, kdy měl pohřeb Karel Čapek

29. prosince 1938 měl pohřeb jeden z největších českých spisovatelů. Karel Čapek. Někteří se s ním ani nerozloučili. Ze strachu, že by je kvůli tomu mohli pronásledovat Němci. Paradoxně právě on upozorňoval na nebezpečí plynoucí ze strany našich sousedů. Pociťoval obrovské zklamání, když se za nás státy jako Velká Británie a Francie nepostavili ve sporech s Hitlerem. A tak jako jeden z mála vyjádřil svůj nesouhlas v novinách. Mnichovská dohoda totiž znamenala v jeho očích fatální ohrožení demokracie v Československu.

28. prosinec 2021 03:26

28. prosince: Den historicky prvního promítání filmu

August a Louis Lumiérové představili 28. prosince 1895 v pařížském Grand Café svůj nejnovější vynález - kinematograf. Díky němu promítli deset krátkých snímků. Tou dobou šlo o revoluci, která neměla ve světě obdoby, jednalo se o vůbec první promítání filmu v historii. Přestože bratři Lumiérové stáli u zrodu kinematografie, chápali ji jako technickou vymoženost, která brzy omrzí. Nemysleli si, že do budoucna přinese obchodní využití.

27. prosinec 2021 03:50

27. prosince: Den, kdy zemřel „kouzelník s ocelí“ Gustave Eiffel

„Kouzelník s ocelí“. Takovou přezdívku si vysloužil francouzský inženýr Gustave Eiffel. Přestože Eiffel za svůj život navrhl mnoho staveb, každý si ho spojí s ikonickou věží, která nese jeho jméno. Notoricky známou Eiffelovu věž představil v roce 1889 u příležitosti Světové výstavy k oslavám 100 let od Velké francouzské revoluce. Málokdo ví, že je ale rovněž autorem železničního terminálu v Budapešti nebo nosné konstrukce sochy Svobody a dalších budov po celém světě. Zemřel necelé dva týdny po 91. narozeninách 27. prosince 1923 při poslechu Beethovenovi Osudové páté symfonie.

26. prosinec 2021 04:29

26. prosinec u nás a ve světě

Na druhý svátek vánoční, tedy na 26. prosince, připadá svátek svatého Štěpána. S tímto dnem je spojeno několik lidových zvyků a tradic. Dodnes se v mnohých českých domácnostech na druhý svátek vánoční tradičně peče husa nebo kachna. Tento zvyk je poměrně starý. Dříve lidé věřili, žev den svatého Štěpána musí být podávána drůbež. Pekla se tak kachna, husa nebo kuře.