ODPOSLECH | investigace.cz
20. červenec 2022

Poslechněte si podcast: #85 Lepší než drogy a zbraně. Organizovaný zločin má nový hit, zemědělskou chemii - rozhovor

Více než šestina pesticidů, které se jako postřik dostanou na česká pole, je nelegálního původu. Jde buď o zakázané přípravky, nebo o levnější padělky oficiálních značek. Zbytky této agrochemie pak přecházejí z polí do potravin, zůstávají ale i v půdě a podzemních vodách. Spolu s Itálií, Řeckem, Španělskem a Litvou uzavírá Česko pětici nejhorších zemí EU, kde se černému trhu s těmito produkty daří nejvíce. Na neustálé zhoršování situace upozorňuje i Europol. A hnojiva? O těch už nemá policie přehled vůbec.

Rozhovor s Michaelou Janečkovou, která pro investigaci.cz popsala byznys s nelegálními pesticidy a hnojivy a jeho vliv na Česko.

Podcasty vznikají za podpory Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

42:26

ODPOSLECH | investigace.cz

Vydává: investigace.cz

Jsme investigativní novináři z investigace.cz. Přinášíme původní investigativní kauzy o přeshraničním organizovaném zločinu, praní peněz, mafii, korupci a zneužívání moci. Ponořte se s námi do světa zločinců a nelegálních aktivit! Naše texty najdete na www.investigace.cz. Zajímají vás další podrobnosti? ⁠⁠Přihlaste se k našemu newsletteru⁠⁠, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě 🎧 Odposlechu (https://investigace.ecomailapp.cz/public/subscribe/31/d06aafc5a31e5227c3d52534fd9d0c96).

Web

Včera 27:01

Roztržka visegrádských zemí a vliv Ruska. Rozhovor s maďarským novinářem Szabolcsem Panyim

Vztahy zemí visegrádské čtyřky se po parlamentních volbách v Polsku a na Slovensku značně mění. Zatímco Polsko začalo politicky směřovat spíše na Západ, Slovensko se kloní k Východu a některé kroky premiéra Roberta Fica, například co se týče svobody médií, jsou připodobňovány k těm Orbánovým. Szabolcs Panyi, maďarský investigativní novinář (VSquare a Direkt36), v rozhovoru s reportérkou investigace.cz Zuzanou Šotovou hodnotí dění v zemích Visegrádu a vysvětluje, jaké jsou rozdíly mezi maďarskou a slovenskou
politickou scénou.

Podcast připravil Jiří Slavičínský.

Další informace najdete na webu ⁠⁠⁠investigace.cz.⁠ ⁠⁠(https://www.investigace.cz/v4-madarsko-slovensko-vztahy/)

Zajímají vás další podrobnosti? ⁠⁠⁠⁠Přihlaste se k našemu newsletteru⁠⁠⁠⁠, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě🎧 Odposlechu.

Nezapomeňte nás sledovat na ⁠⁠⁠⁠Facebooku⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠Instagramu⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠Threads⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠LinkedInu⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠X⁠⁠⁠⁠.

Před týdnem 18:58

Dealeři inzerují na Instagramu a Facebooku

Kreslená postavička Spongebob s rozšířenými zorničkami, lysohlávky, kytky marihuany, nejrůznější bílé krystaly anebo třeba nápis „Marocký hašiš v Evropě, pospěšte si, než to skončí.“

I takovou podobu můžou mít reklamy, které si drogoví dealeři platí na komunikačních sítích společnosti Meta. Jedno kliknutí vás dovede na místo, kde si můžete objednat drogy často až k sobě domů.

Tématu se věnovala redaktorka Barbora Šturmová. Rozhovor s ní vedl Petr Gojda.

Další informace najdete na webu ⁠⁠⁠investigace.cz.⁠ ⁠⁠(https://www.investigace.cz/reklama-drogy-socialni-site/)

Zajímají vás další podrobnosti? ⁠⁠⁠⁠Přihlaste se k našemu newsletteru⁠⁠⁠⁠, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě🎧 Odposlechu.

Nezapomeňte nás sledovat na ⁠⁠⁠⁠Facebooku⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠Instagramu⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠Threads⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠LinkedInu⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠X⁠⁠⁠⁠.

Před 2 týdny 21:45

České zbraně pořád proudí na ruský trh, říká reportérka investigace.cz

Představte si honosný obchodní dům v Moskvě, který je plný stánků se zbraněmi. Je podzim roku 2023, zmiňovaný obchodní dům se jmenuje Gostinyj Dvor a právě v něm probíhá zbrojařský veletrh Orëlexpo. Mezi zbraněmi, které jsou na veletrhu k vidění, jsou i výrobky západních značek – např. italské Beretty, finských značek Sako a Tikka nebo České zbrojovky.

Tento obraz z veletrhu Orëlexpo spustil pátrání ruského serveru The Insider po tom, jak se do Ruska navzdory embargu stále dostávají západní zbraně. Na článek serveru The Insider pak navázala reportérka investigace.cz Kristina Vejnbender. Zaměřila se na cesty, kterými se na ruský trh dostávají zbraně české. O výsledcích její práce si s Kristinou Vejnbender v Odposlechu povídal Jiří Slavičínský.

Další informace najdete na webu ⁠⁠investigace.cz. ⁠⁠(https://www.investigace.cz/ceske-zbrane-v-rusku/)

Zajímají vás další podrobnosti? ⁠⁠⁠Přihlaste se k našemu newsletteru⁠⁠⁠, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě🎧 Odposlechu.

Nezapomeňte nás sledovat na ⁠⁠⁠Facebooku⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠Instagramu⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠Threads⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠LinkedInu⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠X⁠⁠⁠.

Před 3 týdny 29:06

Demokratizace podvržených videí. S Josefem Šlerkou o deepfake

V rámci projektu Testování hranic AI zveřejnil datový analytik a redaktor investigace.cz Josef Šlerka falešné video Václava Klause zhotovené v řádu minut na volně dostupných nástrojích generativní umělé inteligence. O jeho přesvědčivosti a o nepřipravenosti řady diváků svědčí vlna reakcí, které do redakce přišly. Jaké výzvy nám přináší dnešní technologické možnosti i doba, ve které autenticita ustupuje míře diváckého zaujetí? Josefa Šlerky se v Odposlechu ptal Petr Gojda.

Článek a další informace najdete na webu ⁠investigace.cz. ⁠

Zajímají vás další podrobnosti? ⁠⁠Přihlaste se k našemu newsletteru⁠⁠, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě 🎧 Odposlechu.

Nezapomeňte nás sledovat na ⁠⁠Facebooku⁠⁠, ⁠⁠Instagramu⁠⁠, ⁠⁠Threads⁠⁠, ⁠⁠LinkedInu⁠⁠ a ⁠⁠X⁠⁠.

28. únor 2024 24:27

Názor, že whistlebloweři jsou práskači, nedokážu pochopit, říká reportérka investigace.cz

V Česku už půl roku platí zákon o ochraně whistleblowerů. Jeho smyslem je chránit oznamovatele protiprávního jednání na pracovišti. Zákon byl schválen v červnu a platit začal v srpnu loňského roku, po zhruba desetileté snaze podobný zákon prosadit.

Co všechno se v Česku s přijetím nového zákona změnilo, o tom si s Hanou Čápovou povídal Jiří Slavičínský.

Další informace najdete na webu ⁠investigace.cz. ⁠(https://www.investigace.cz/zakon-ochrana-oznamovatelu-pribylo/)

Zajímají vás další podrobnosti? ⁠⁠Přihlaste se k našemu newsletteru⁠⁠, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě🎧 Odposlechu.

Nezapomeňte nás sledovat na ⁠⁠Facebooku⁠⁠, ⁠⁠Instagramu⁠⁠, ⁠⁠Threads⁠⁠, ⁠⁠LinkedInu⁠⁠ a ⁠⁠X⁠⁠.

21. únor 2024 33:31

Je odkaz Jána Kuciaka stále živý?

Rozhovor se slovenskou novinářkou Laurou Kellö Kalinskou k šestému výročí tragické události. Autorka knihy Vražda Jána a Martiny: Vyšetrovanie nastoupila do redakce Aktualit.sk bezprostředně po tragické události a od té doby nepřestala sledovat vyšetřování, soudní procesy i další souvislosti případu.
Redaktorka Zuzana Šotová se ji mimo jiné ptala, k jakým novým informacím se při psaní knihy dostala, jak probíhalo vyšetřování, jak se se vším vyrovnávali novináři, ale také co se ve slovenské politice a společnosti děje dnes.  

14. únor 2024 24:41

Česká ředitelka spywarové společnosti

Spyware je zbraň, která by měla být prodávána pouze vládám. Špionážní programy by se měly používat jen v případech ohrožení národní bezpečnosti, při potírání terorismu nebo organizovaného zločinu. Přesto se spyware využívá proti novinářům a politické opozici po celém světě, byť se jedná o hrubé porušování lidských práv. Jednou ze společností, které spyware vyrábí, je severomakedonská firma Cytrox. Její ředitelkou, právně zodpovědnou za firmu vyvážející špionážní software Predator, byla až do loňského léta penzistka z České republiky. Dokud ji reportérka Zuzana Šotová nenavštívila, své funkce si zřejmě nebyla vědoma.  

Vedle Zuzany Šotové z investigace.cz v Odposlechu uslyšíte i Jana Cibulku, datového novináře z Českého rozhlasu, který se věnuje kyberbezpečnosti v žurnalistice. Podcast připravil Jiří Slavičínský.

Článek a další informace najdete na webu investigace.cz (https://www.investigace.cz/deep-fake-vaclav-klaus/).

Zajímají vás další podrobnosti? ⁠Přihlaste se k našemu newsletteru⁠, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě 🎧 Odposlechu.

Nezapomeňte nás sledovat na ⁠Facebooku⁠, ⁠Instagramu⁠, ⁠Threads⁠, ⁠LinkedInu⁠ a ⁠X⁠.

7. únor 2024 29:30

Veterán mezinárodního černého obchodu se zbraněmi vyrábí v Česku

Ukrajinský rodák a majitel několika evropských i světových pasů Dmitrij Strešinskij se jako pašerák zbraní vyprofiloval už za války v Jugoslávii v 90. letech. Dnes vlastní továrny na zbraně po celém světě, a když zrovna nemůže legálně vyvážet své pušky z USA, dopraví je z Běloruska. Jeho pistole se od nedávna vyrábí také v Karlových Varech. Kariéru muže, jehož politické styky a obchody se dají vysledovat jak na Západě, tak v Rusku, Azerbajdžánu či Kazachstánu, popisuje v Odposlechu Kristina Vanbender. Připravil Petr Gojda.

Další informace najdete na webu investigace.cz (https://www.investigace.cz/kdo-je-dmitrij-stresinskij/)

Zajímají vás další podrobnosti? Přihlaste se k našemu newsletteru, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě 🎧 Odposlechu.

Nezapomeňte nás sledovat na Facebooku, Instagramu, Threads, LinkedInu a X.

31. leden 2024 15:53

Zločiny proti divočině jsou často přehlíženy, říká reportérka investigace.cz

„Nelegální činnost páchaná na volně žijících druzích zvířat a rostlin, tzv. wildlife crime, (…) se stává klíčovým prvkem nadnárodního organizovaného zločinu,“ píše ve své lednové zprávě Česká inspekce životního prostředí. Interpol a Světová celní organizace proto od roku 2017 každoročně vyhlašují tzv. Operaci Thunder, jejímž cílem je toto nezákonné obchodování s ohroženými druhy zvířat a rostlin zastavit. Do Operace Thunder se zapojilo celkem 133 zemí světa a mezi nimi i Česko. O výsledcích této operace i o tom, jakých podob může wildlife crime nabývat a jaké problémy přináší, si s Barborou Šturmovou povídal Jiří Slavičínský.

Zajímají vás další podrobnosti? ⁠Přihlaste se k našemu newsletteru⁠, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě 🎧 Odposlechu. 

Nezapomeňte nás sledovat na ⁠Facebooku⁠⁠Instagramu⁠⁠Threads⁠⁠LinkedInu⁠ a ⁠X⁠

24. leden 2024 29:58

Ekvádorské gangy chtějí podíl na obchodu s drogami

Během posledních let se z ekvádorských přístavů stala důležitá místa pro světový obchod s kokainem. Podle odhadů tudy procházejí stovky tun této drogy, pocházející z Kolumbie a Peru. Odsud zásilky směřují do velkých severoamerických a evropských přístavů. Vliv ekvádorských gangů narůstá a stává se z nich důležitý partner pro mexické kartely nebo albánskou a
ruskou mafii. Na konci minulého roku do úřadu nastoupil nový ekvádorský prezident Daniel Noboa a hned se pustil do boje proti mafiím a všudypřítomné korupci. Stále však rostou zprávy o vraždách a násilnostech v této zemi. Souvislosti Jižní Ameriky, drogového byznysu i novinářské práce kolem něj přibližuje šéfredaktorka investigace.cz Pavla Holcová. V podcastu uslyšíte i úryvek z jejího rozhovoru s ekvádorskou novinářkou Sorayou Constante. Nový díl podcastu Odposlech připravil Petr Gojda.

Zajímají vás další podrobnosti? ⁠Přihlaste se k našemu newsletteru⁠, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě 🎧 Odposlechu. 

Nezapomeňte nás sledovat na ⁠Facebooku⁠⁠Instagramu⁠⁠Threads⁠⁠LinkedInu⁠ a ⁠X⁠