Finmag podcast
Sezóna 1Epizoda 822. červenec 2021

Poslechněte si podcast: #8 Igor Fait a Libor Šparlinek: Prodat nemovitost, ve které podnikáte, může být skvělý byznysový tah

V Česku se historicky klade velký důraz na osobní vlastnictví nemovitosti – a to nejen v oblasti bydlení, ale i co se týče podnikání. Investiční skupina Jet Investment brněnského finančníka Igora Faita chce tuzemským průmyslovým firmám dokázat, že podnikat v nájmu se může byznysově vyplatit. Proto založila realitní fond Jet Industrial Lease. Ten skupuje nemovitosti fungujících průmyslových podniků, které v nich dál pokračují ve své činnosti.

„Chceme se stát významných hráčem středoevropského regionu. Za první půlrok jsme u investorů nabrali miliardu korun. V horizontu dalších deseti let je v plánu dosáhnout na objem investic až 14 miliard korun. Akvizice by mohly přibývat svižným tempem,“ říká Libor Šparlinek.

Po investičních příležitostech se fond poohlíží především v sousedních zemích. „Nejsem příznivec cesty dál na východ. Naše kořeny i vzhledem k průmyslu jsou v rakousko-uherské oblasti a té bych se rád dál držel,“ dodává Igor Fait.

V podcastu dále uslyšíte:

·  Proč může být výhodné pořizovat do fondu i starší nemovitosti?

·  Jak se na byznys realitních fondů může promítnout zvyšování úrokových sazeb centrální banky?

·  Jaké jsou dopady pandemie koronaviru na český průmysl i samotnou správu průmyslových nemovitostí?

·  Jak moc ekonomické stimuly vlád zvýšily hlad po (mnohdy i bezhlavém) investování?

·  Dokážou tuzemské průmyslové firmy konkurovat západní konkurenci?

44:17

Finmag podcast

Vydává: Časopis Finmag

Investice, nemovitosti, kryptoměny, startupy a podnikání... S podcasty Finmagu budete v obraze, pochopíte kontext a získáte informační náskok. A kdo víc ví, víc vydělá!

Moderuje: Ondřej Tůma, Ivo Prax, Petr Schwank a Martin Vlnas

Web

Sezóna 1Epizoda 64Před 3 týdny 59:43

#64 DIP je super produkt, lidem umožní zajistit se na stáří, říká šéfka investiční společnosti

Investice dokážou vydělávat zajímavé peníze i v dobách, kdy to s ekonomikou nevypadá nejlépe. Hodnocení loňského roku v podání Lucie Simpartlové, ředitelky Partners investiční společnosti, ukazuje, že se Češi konečně přestali bát. A taky že stát po letech tápání pustil do světa nástroj, který dlouhodobé investování podpoří.

Sezóna 63Epizoda 18. leden 2024 46:59

#63 Banka, nebanka a poradenský tinder. Vyvíjíme revoluční aplikaci, odhaluje manažerka Partners banky

Nová banka, která se pro širokou veřejnost otevře v březnu, nebude mít internetové bankovnictví. Veškerá komunikace bude probíhat přes mobilní aplikaci v chytrém telefonu. Za její vývoj v Partners zodpovídá Hanka Wallenfelsová. „V mobilní aplikaci se daleko snáz udržuje bezpečnost,“ prozrazuje v novém díle Finmag podcastu.

Sezóna 1Epizoda 624. prosinec 2023 28:45

#62 Energetika je priorita. Ideální čas do ní investovat, říká expert

Mnozí to nazývají revolucí a není pochyb, že energetika nyní prochází velkou změnou. Michal Hesek, COO slovenské společnosti KOOR, ve Finmag podcastu přibližuje, co přesně to znamená, co tomu předcházelo i proč je důležité této situace využít k investování.

Sezóna 1Epizoda 6124. říjen 2023 27:43

#61 Solidní zajištění má jen zlomek dluhopisů a výnos 20 % je podezřelý, radí ekonom

Mnohokrát se stalo, že investor vložil peníze do dluhopisů firmy, jejíž projekt nakonec bouchnul a s tím i naděje na pořádné zhodnocení. Podle ekonoma Vladimíra Pikory přitom stačí dodržet několik pravidel a této situace se vyvarovat. Ve Finmag podcastu přibližuje, jak investování do firemních dluhopisů funguje nebo jaké čekat zhodnocení.

Sezóna 1Epizoda 6016. říjen 2023 25:59

#60 Jak se zajistit na staří? Startup Roier věří v crowdfunding do nemovitostí

Najít díru na trhu je těžké. V oblasti, kde dominují banky a další velcí hráči, je to však ještě těžší. Davidovi Bystrzyckému se to i přesto povedlo. Vybudoval úspěšný crowdfundingový startup, který mění způsob, jakým Češi investují do nemovitostí. „Původně jsem hledal bezpečné možnosti, jak si zajistit stabilní rentu,“ říká ve Finmag podcastu spoluzakladatel platformy Roier.

Sezóna 1Epizoda 5931. červenec 2023 31:56

#59 Řada firem ani neví, kolik je stojí tisk, říká manažer HP. Ušetřit lze desítky tisíc

Pracovní prostředí se s covidem výrazně proměnilo. Práce z domova je běžná a pro firmy to znamená mnoho výzev i z pohledu zajištění počítačů či tisku pro své zaměstnance. O tom, jak se z obyčejného tisku stává služba nebo o tom, jak se dají zabezpečit počítače pro práci z domova, mluví v novém díle Finmag podcastu Radim Nesvadba a David Lev ze společnosti HP.

Sezóna 1Epizoda 5824. červenec 2023 28:44

#58 Byznys ve školství? Klíčem je skvělé renomé, říká zakladatel Královských škol

Vzdělávání není jen o informacích, ale hlavně o tom, jak s nimi pracovat. A ideální je umět to stejně dobře česky jako anglicky. Přesně to patří k základům, na nichž je postavená výuka v soukromé Královské škole. Její zakladatel Vratislav Nejedlý ve Finmag podcastu vysvětluje, jak těžké byly začátky, proč už má po mateřské i základní a střední školu i to, co je na podnikání ve školství nejlepší.

Sezóna 1Epizoda 5717. červenec 2023 25:53

#57 Mladí chtějí být rychle miliardáři, proto chybují, říká investiční stratég Mašát

Povědomí Čechů o investování se v posledních deseti letech zlepšuje. K investování ale velkou část z nich přiměla až vysoká inflace. „Při nulové inflaci je i běžný účet dobrá investice. V současnosti ale lidé ztrácejí, i když mají prémiový vklad s výnosem šesti procent. Investování je dnes nutnost,“ říká ve Finmag podcastu Martin Mašát, ekonom a investiční stratég finanční skupiny Partners.

Sezóna 1Epizoda 5619. červen 2023 22:49

#56 Velcí razí cestu, malí se inspirují. Zájem o elektroauta u firem v Česku rychle roste, říká Vacek

Nadnárodní firmy pořizují i v Česku elektromobily ve velkém. Inspirují tak i menší společnosti a celkově se trh s elektromobily pořádně hýbe. Přesto tady stále panuje několik mýtů, které zpomalují ještě větší rozvoj. Jaké to jsou, vysvětluje v dalším díle Finmag podcastu Václav Vacek z Volkswagen Financial Services.

Sezóna 1Epizoda 5523. květen 2023 27:15

#55: Jak zkrátit splatnost faktur? Obrací se na nás stále víc firem, říká šéf Rogeru

Firmy se obvykle potřebují dostat rychle ke svým penězům a nechtějí čekat dlouhé týdny nebo měsíce na splatnosti faktur. A pro investory jde o zajímavou příležitost, kam vložit své peníze. „Byznys, který děláme, má obrovský potenciál,“ říká v novém Finmag podcastu Adam Šoukal, ředitel a zakladatel platformy Roger, která tyhle dvě strany dává dohromady.