Rodičovská posilovna
Sezóna 2Epizoda 5825. srpen 2022

Poslechněte si podcast: 58,5 - Ukázka z Bonusu - Tři principy laskavosti a soucitu k sobě v rodičovství podle K. Neff

V této bonusové epizodě, kterou lze jednorázově odemknout na pickey.cz, nebo je dostupná našim předplatitelům, se budeme zabývat konceptem soucitu k sobě podle Kristin Neff a Chrise Germera. Dozvíte se o třech principech, jak budovat soucit k sobě. Laskavost vs sebekritika, sounáležitost vs izolace, všímavost vs přílišná identifikace.

Zde odkazy na knihy Kristin

https://www.amazon.com/Kristin-Neff/e/B004DM0CVS

My vycházeli priárně z té základní Self-compassion.

Knihy Chrise Germera

https://chrisgermer.com/publications/

Společně vytvořili 8 - týdenní program MBSC.

12:44

Rodičovská posilovna

Vydává: Jan Vávra - www.rodicovskaposilovna.cz

S psychoterapeutem Janem Vávrou a jeho hosty o rodičovství, psychologii, inspiraci terapeutickými poznatky a odolnosti.

Web

Před týdnem 09:15

Jak se děti učí říkat ne - minisérie o pozitivní komunikaci, díl 6, Rodičovská posilovna

V šestém díle minisérie o komunikaci si povíme v jakém období se děti učí rozumět tomu, co znamená slovo ne, a kdy ho začínají hojně sami používat. Zamyslíme se nad tím, jak se dají hranice a zastavování problematických situací dělat tak, aby se to nespojovalo s pocitem nepřijetí druhého.

Před 2 týdny 06:21

Proč děti lépe rozumí, když mluvíme bez záporů - minisérie o pozitivní komunikaci - díl 5., Rodičovská posilovna

V pátém díle minisérie o pozitivní komunikaci se zamyslíme nad tím, jak vnímají malé děti záporná tvrzení a proč je pro ně někdy těžší je poslechnout, nebo jim porozumět.

Před 3 týdny 07:49

Čas jeden na jednoho a komunikační ping-pong - minisérie o pozitivní komunikaci - díl 4., Rodičovská posilovna

V dnešním díle si povíme o ideálních podmínkách pro komunikaci a o tom, jak důležité jsou pro rozvoj komunikace i mozku komunikační výměny, tedy situace, kdy se střídá v aktivní komunikaci rodič a dítě.

22. únor 2024 07:35

Magická konstanta pozitivity ve vztazích - minisérie o pozitivní komunikaci - díl 3., Rodičovská posilovna

V tomto díle se podíváme na teorii, která říká, že ve vztahu by měly převládat pozitivní interakce nad negativními. Proč si to myslí někteří psychologové? Jsou pozitivní interakce pochvaly? To vše se dozvíte v dalším dílu naší minisérie, kterou vás provází Honza Vávra z Rodičovské posilovny.

15. únor 2024 11:29

Pozitivně versus negativně zaměřený mozek - minisérie o pozitivní komunikaci - díl 2., Rodičovská posilovna

V druhé epizodě série o pozitivní komunikaci se budeme zabývat tím, jaký důležitý význam mají dva systémy našeho mozku, které Daniel Siegel pro srozumitelnost nazývá "pozitivní a negativní mozek" a nastíníme si, co znamená jejich integrovanost, tedy stav, kdy se mohou dobře doplňovat. Dotkneme se toho, jak k integrovanosti obou systémů u dětí může přispívat vztah a komunikace s rodiči. Povíme si pár konkrétních příkladů a technik, jak zkusit zvědomit některé v rodičovství obvyklé situace a zkusit je proměnit skrze uvědomování si pozitivních aspektů a silných stránek.

9. únor 2024 10:28

Proč se učit korigovat náš mozek? - minisérie o pozitivní komunikaci - díl 1., Rodičovská posilovna

Nový formát podcastu Rodičovské posilovny. Honza Vávra vás v něm provede skrz sedm tipů na komunikaci podle pozitivní a humanistické psychologie.

Díl 1. se zaměřuje na to, proč se někdy musíme učit korigovat náš mozek, aby se nezaměřoval na negativní věci ve vztazích a dokázali jsme komunikovat pozitivně.

Sezóna 2Epizoda 5023. leden 2024 27:53

50 - O práci s dětskou agresí, bojovností a zlobou, Michal Vybíral, 1. díl (upraveno 2024)

Do 50. dílu podcastu Rodičovská posilovny si Honza Vávra pozval psychoterapeuta Michala Vybírala. Michal je autor programu Agrese O.K.. Podílel se na založení Ligy otevřených mužů www.ilom.cz, působí v soukromé terapeutické praxi a jako supervizor.

Téma dnešního dílu je jasné. Řeč bude o zlosti vzteku agresi, ale hlavně o tom, jak se s nimi dá pracovat s dětmi. Povídání, jak k tomu Michala vedla dramatická výchova a jeho cestě od kroužků dramatické výchovy k programům jako je Agrese je O.K. Povídání je inspirativní v tom, jak lze dětskou chuť se prát, bojovat, ale i agresivní tendence tvořivě proměňovat a v dlouhodobém horizontu proměnit na schopnost obstát v konfliktech, být z dravě asertivní a naplňovat své potřeby.

Sezóna 1Epizoda 812. leden 2024 23:48

07 - O partnerských vztazích, ponorkách a nevyslovených dohodách, Vlaďka Bartáková (2021, upraveno)

Ve druhém díle podcastu s Vlaďkou Bartákovou jsme si povídali o tom, proč nám někdy ujedou nervy, jak nezabít partnerský vztah, nebo proč stojí za to pojmenovat či aktualizovat nevyslovené dohody.

Zvukově upravená epizoda z doby Covidu v roce 2021. Je ale stále aktuáilní.

Podívejte na www.rodicovskaposilovna.cz

Epizoda 943. leden 2024 42:44

94 - O vítání a loučení, přibližování a vzdalování v blízkých vztazích s Alenou Vávrovou

V tomto díle si Honza Vávra povídá se svojí manželkou Alenou Vávrovou, která je dětská psycholožka a psychoterapeutka. Epizoda je o okamžicích vítání a loučení, ale i o přibližování a vzdalování, ale i tématech vazby a separace. Alena je s Honzou také autorkou knihy Rodičovství jako cesta, která vyjde v lednu 2024. Téma vztahují k principům, které v knize pojmenovali.

A také Vás pozvou na akci Rodičovská posilovna - živě, která bude 28.1. 2024 od 16 hodin. Více info na www.rodicovskaposilovna.cz

Sezóna 93Epizoda 223. prosinec 2023 47:46

93 - O uklízení a jeho vlivu na vztahy rodičů a dětí s Alenou Vávrovou

V tomto díle si Honza Vávra povídá se svojí manželkou Alenou Vávrovou, která je dětská psycholožka a psychoterapeutka. Epizoda je o uklízení a rodinných vztazích. Dozvíte se, jak s tématem úklízení a sdílení společného prostoru doma pracovat, jak se v tom projevují přijetí, respekt, ale i frustrace. Alena je s Honzou také autorkou knihy Rodičovství jako cesta, která vyjde v lednu 2024. Téma vztahují k principům, které v knize pojmenovali.

A také Vás pozvou na akci Rodičovská posilovna - živě, která bude 28.1. 2024 od 16 hodin. Více info na www.rodicovskaposilovna.cz