Rodičovská posilovna
Sezóna 2Epizoda 3125. listopad 2021

Poslechněte si podcast: 31 - O vysoké citlivosti - Petra Prest, 2. díl - Host rodičovské posilovny

Druhý díl povídání s psycholožkou, gestalt terapeutkou a mámou dvou dětí Petrou Prest. 

I dnes se věnujeme hypersenzitivitě u dětí i dospělých, ale tentokrát trochu konkrétněji. Během našeho povídání, které má zhruba 26 minut, probereme to, s čím mohou mít citlivé děti problémy ve školce či na návštěvě u babičky, proč mívají noční můry a jak hypersenzitivitu lépe pochopit pomocí pořádně pálivého chilli. Hned v úvodu se bavíme o tom, jaké nepochopení může existovat mezi rodiči a jejich citlivými dětmi.

Více o hsp a vysoké citlivosti na www.procitlive.cz

Články o rodičovství a podcasty na webu Rodičovské posilovny - www.rodicovskaposilovna.cz

25:54

Rodičovská posilovna

Vydává: Jan Vávra - www.rodicovskaposilovna.cz

S psychoterapeutem Janem Vávrou a jeho hosty o rodičovství, psychologii, inspiraci terapeutickými poznatky a odolnosti.

Web

Před šesti dny 16:27

96 - O důvěře ve vývoji dětí a v rodičovství - Alena Vávrová - RP živě speciál

Záznam povídání dětské psycholožky Aleny Vávrové z akce Rodičovská posilovna živě, která se uskutečnila 28.1. 2024. Povídání je o tom, jak se formuje důvěra a citová vazba v raném věku dětí a proč je důležitý princip také v nastavení rodičů a v průběhu celého rodičovství.

Celý záznam na www.rodicovskaposilovna.cz, spolu s knihou Rodičovství jako cesta.

Před týdnem 01:00:02

95 - O odvaze a dobrodružství a jejich významu ve vzdělávání a rodičovství s Alešem Pokorným

O tom, jak se Nadační fond dobrodružné výchovy v přírodě snaží podpořit, aby prevence rizik a snaha o bezpečí nezahubily v našem vzdělávání a výchově smysl pro odvahu a dobrodružství. Povídali jsme si o tom s Alešem Pokorným, který je jedním ze zakladatelů fondu. Přinesl různé argumenty, které podporují význam pobytu v přírodě pro vývoj dětí i dospělých a diskutovali jsme třeba i o tom, co můžeme dělat, abychom nebyli jako Česká republika na chvostu zemí v ochotě jejich občanů podstupovat podnikatelské riziko.

Před 2 týdny 09:52

Aktivně - konstruktivní reakce, které posilují vztahy - minisérie o pozitivní komunikaci, díl 7, Rodičovská posilovna

V závěřečném dílu naší mini-série o pozitivní komunikaci si řekneme, jak reagujeme v situacích, kdy se s námi druzí chtějí podělit o to, co jim udělalo radost. Seznámíme se s teorií aktivně-konstruktivních reakcí, které nejvíce posilují vztahy a vzešly z výzkumu pozitivní psycholožky Shely Gable. Ukážeme si prakticky, jak tyto reakce zní v každodenních situacích.

16. březen 2024 09:15

Jak se děti učí říkat ne - minisérie o pozitivní komunikaci, díl 6, Rodičovská posilovna

V šestém díle minisérie o komunikaci si povíme v jakém období se děti učí rozumět tomu, co znamená slovo ne, a kdy ho začínají hojně sami používat. Zamyslíme se nad tím, jak se dají hranice a zastavování problematických situací dělat tak, aby se to nespojovalo s pocitem nepřijetí druhého.

8. březen 2024 06:21

Proč děti lépe rozumí, když mluvíme bez záporů - minisérie o pozitivní komunikaci - díl 5., Rodičovská posilovna

V pátém díle minisérie o pozitivní komunikaci se zamyslíme nad tím, jak vnímají malé děti záporná tvrzení a proč je pro ně někdy těžší je poslechnout, nebo jim porozumět.

1. březen 2024 07:49

Čas jeden na jednoho a komunikační ping-pong - minisérie o pozitivní komunikaci - díl 4., Rodičovská posilovna

V dnešním díle si povíme o ideálních podmínkách pro komunikaci a o tom, jak důležité jsou pro rozvoj komunikace i mozku komunikační výměny, tedy situace, kdy se střídá v aktivní komunikaci rodič a dítě.

22. únor 2024 07:35

Magická konstanta pozitivity ve vztazích - minisérie o pozitivní komunikaci - díl 3., Rodičovská posilovna

V tomto díle se podíváme na teorii, která říká, že ve vztahu by měly převládat pozitivní interakce nad negativními. Proč si to myslí někteří psychologové? Jsou pozitivní interakce pochvaly? To vše se dozvíte v dalším dílu naší minisérie, kterou vás provází Honza Vávra z Rodičovské posilovny.

15. únor 2024 11:29

Pozitivně versus negativně zaměřený mozek - minisérie o pozitivní komunikaci - díl 2., Rodičovská posilovna

V druhé epizodě série o pozitivní komunikaci se budeme zabývat tím, jaký důležitý význam mají dva systémy našeho mozku, které Daniel Siegel pro srozumitelnost nazývá "pozitivní a negativní mozek" a nastíníme si, co znamená jejich integrovanost, tedy stav, kdy se mohou dobře doplňovat. Dotkneme se toho, jak k integrovanosti obou systémů u dětí může přispívat vztah a komunikace s rodiči. Povíme si pár konkrétních příkladů a technik, jak zkusit zvědomit některé v rodičovství obvyklé situace a zkusit je proměnit skrze uvědomování si pozitivních aspektů a silných stránek.

9. únor 2024 10:28

Proč se učit korigovat náš mozek? - minisérie o pozitivní komunikaci - díl 1., Rodičovská posilovna

Nový formát podcastu Rodičovské posilovny. Honza Vávra vás v něm provede skrz sedm tipů na komunikaci podle pozitivní a humanistické psychologie.

Díl 1. se zaměřuje na to, proč se někdy musíme učit korigovat náš mozek, aby se nezaměřoval na negativní věci ve vztazích a dokázali jsme komunikovat pozitivně.

Sezóna 2Epizoda 5023. leden 2024 27:53

50 - O práci s dětskou agresí, bojovností a zlobou, Michal Vybíral, 1. díl (upraveno 2024)

Do 50. dílu podcastu Rodičovská posilovny si Honza Vávra pozval psychoterapeuta Michala Vybírala. Michal je autor programu Agrese O.K.. Podílel se na založení Ligy otevřených mužů www.ilom.cz, působí v soukromé terapeutické praxi a jako supervizor.

Téma dnešního dílu je jasné. Řeč bude o zlosti vzteku agresi, ale hlavně o tom, jak se s nimi dá pracovat s dětmi. Povídání, jak k tomu Michala vedla dramatická výchova a jeho cestě od kroužků dramatické výchovy k programům jako je Agrese je O.K. Povídání je inspirativní v tom, jak lze dětskou chuť se prát, bojovat, ale i agresivní tendence tvořivě proměňovat a v dlouhodobém horizontu proměnit na schopnost obstát v konfliktech, být z dravě asertivní a naplňovat své potřeby.