• Podcasty
  • PMS – Po mateřských stopách
PMS – Po mateřských stopách
Sezóna 110. listopad 2021

Poslechněte si podcast: #26 Jak to vypadá, když z vermikompostéru utečou žížaly?

Jak to vypadá, když z vermikompostéru utečou žížaly? A věděli jste, že se tuleni mohou naučit mluvit? To jsou jen některá z témat, která nad šálkem kávy otevírají v dalším díle podcastu Pandemické matky sobě Lucka a Terka.

36:31

PMS – Po mateřských stopách

Vydává: Novinky.cz

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a jejími hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz

Web

Sezóna 2Dnes 56:31

#142 Za fasádou mateřské dokonalosti. S Kate Trávníček o realitě, frustraci a duševním zdraví matek

Je oporou pro rodiče, kteří hledají cesty, jak lépe porozumět sobě a svým dětem. S její pomocí se mnozí učí proměňovat rodičovské výzvy v příležitosti pro růst a lepší pochopení rodinných dynamik. Jak se české matky vyrovnávají s ideálem dokonalosti? Co je ve skutečnosti běžné? Jaké jsou dnes rozdíly v přístupech k výchově? A co nás čeká dál? Do podcastu Po mateřských stopách jsme si tentokrát pozvaly Kateřinu „Kate“ Trávníček, mentorku v oblasti rodičovství a vztahů.

Sezóna 2Před týdnem 52:03

#141 Život po ztrátě syna je kromě truchlení naplněn vzpomínkami a láskou. Odkaz malého Vincenta žije dál

V intimním díle podcastu Po mateřských stopách Anička zasvěcuje posluchače do svého světa plného lásky a nekonečného učení, který jí přinesla zkušenost se synem. Malý Vincent trpěl vzácným onemocněním, na které neexistuje léčba. Aniččin příběh osvětluje nejen bolest ztráty, ale i sílu, kterou s mužem našli v nejtěžších chvílích.

Sezóna 2Před 2 týdny 51:14

#140 Z vášnivé workoholičky mámou, která nechce prošvihnout ani minutu s dcerou

Nadšení do práce vyměnila za stavění kostiček a memorování říkanek. První měsíce s dcerou daly jejímu životu zcela nový směr. Užívá si každou minutu a roli mámy nadevše miluje. Všem bezdětným doporučuje se stát rodiči, protože nic víc není. O změnách, které nastaly po narození potomka, vypráví v pořadu Po mateřských stopách redaktorka Kristýna Léblová.

Sezóna 2Před 3 týdny 55:41

#139 S rodinou se odstěhovali do Irska, za rok uznali chybu a vrátili se zpět. Na Česko už nedají dopustit

Přemýšlíte nad životem v zahraničí? V novém díle rodičovského podcastu Po mateřských stopách jsme pro vás vyzpovídaly Evu, která otevřeně sdílí své nedávné zkušenosti se stěhováním celé rodiny do Irska. Prozrazuje, jaké výzvy a příležitosti ji po cestě potkaly a vysvětluje, proč je po roce zpátky ve středních Čechách. Všechny díly vychází také na Novinkách.

Sezóna 220. březen 2024 51:52

#138 Bezdětná, máma na plný úvazek, nebo kariéristka s dítětem? Podle společnosti všechno špatně

Slova jako feministka nebo kariéristka mají ve společnosti negativní konotaci. Vymazat v hlavě zaryté obrazy a oprostit se od vlastního prožitku a domýšlení, není však pro mnoho lidí jednoduché. Nová epizoda rodičovského podcastu Po mateřských stopách si tentokrát vzala na paškál téma feminismus kontra mateřství.

Sezóna 213. březen 2024 56:03

#137 Odmítá vaše dítě jíst? Vyhněte se rozšířenému nešvaru a vyzkoušejte tyto nenásilné tipy

Jak učit děti zdravým stravovacím návykům? Co když nechtějí jíst téměř nic? A jak přistupovat k výživě dětí s láskou a porozuměním? Často stačí změnit jen nepatrný detail, jindy je potřeba začít u stravy rodiče. Nutriční specialistka Michaela Antoš sdílí tipy pro maminky vybíravých jedlíků v novém díle podcastu Po mateřských stopách.

Podcast vychází na serveru Novinky.cz a sledovat ho můžete i na Instagramu.

Sezóna 26. březen 2024 49:43

#136 Všímáte si dvojího metru? Otce vynáší do nebes, dřina matky je samozřejmostí

Od baby boomu přes výzvy dlouhodobé izolace s nemocnými dětmi, až po metody zvládání každodenních nepříjemností, chaosu i emotivních příběhů a diskusí ze sítí. O tom, že starého psa novým kouskům nenaučíš. I o absurditě toho, že matka, která více trpí a je večer unavenější, vyhrává pomyslný mateřský závod.

Sezóna 228. únor 2024 01:11:56

#135 Zpověď ženy, která se i přes boj s vážnou depresí rozhodla stát mámou

Její cesta k uzdravení je trnitá, přesto odhodlaně bojuje. Příběh ženy bojující s depresí ukazuje, že i v těžkých chvílích lze zahlédnout záblesk světla. Tím může být třeba právě mateřství. Pozvání do podcastu Po mateřských stopách přijala Iris Voříšková, která otevřeně mluví o životě s depresemi a své výpravě za početím dcery.

Sezóna 221. únor 2024 01:07:11

#134 Včasná akce rozhoduje. Jak řešit přetrvávající primitivní reflexy u dětí?

V počátečních fázích života dítěte mají primitivní reflexy zásadní význam, mohou totiž výrazně ovlivnit jeho fyzický a psychický vývoj. V České republice se s potížemi, které se pojí s přetrvávajícími primitivními reflexy, potýká přibližně 20 % populace. Pozvání do mateřského podcastu přijala fyzioterapeutka a speciální pedagožka Irena Liscová.

Sezóna 214. únor 2024 50:52

#133 Procházky s kočárkem a cvičení s dítětem. Jak si zachovat kondici v mateřství?

Cvičení pro maminky získává na popularitě. Ženy po porodu chtějí být fit, ale starost o děti jim často návrat k pohybu komplikuje. Příběhy z první ruky, tipy na zapojení dětí do cvičení i odpověď na otázku, jak najít během rodičovství čas a chuť k pohybu, to vše zjišťovaly moderátorky od hostující Báry, maminky tří kluků a majitelky dámských fitness klubů.