iKINO
8. duben 2021

Poslechněte si podcast: #22 Lechtivé či depresivní! Takové jsou animované filmy studentů naší katedry, tvrdí Jánská

,,Studenti jsou jako děti. Nejprve je do kreslení musíte nutit, ale jakmile se jim něco poprvé povede, nechají u toho své srdce a už je to nepustí.“ Vypráví Denisa Jánská, vedoucí Ateliéru animované tvorby Fakulty umění OU. Jak vzpomíná na spolupráci s nejslavnějším animátorem Iljou Novákem? Jaké je uplatnění studentů animované tvorby? Vše se dozvíte jedině na iFILMcz!

Lechtivé či depresivní! Takové jsou animované filmy studentů naší katedry, vypráví Denisa Jánská. Jejíma rukama prošlo mnoho studentů animované tvorby. „Studenti, kteří absolvují Ateliér animované tvorby Fakulty umění Ostravské univerzity mají v dnešní společnosti velké uplatnění. Zakládají si své firmy, aby mohli dělat komerční tvorbu, která je živí a zároveň tu uměleckou, která je těší…'' Pokračuje ve vyprávění Denisa Jánská.

19:01

iKINO

Vydává: Vladimir Mraz, Katerina Andrlova

Osobnosti vypráví příběhy filmových klenotů ze svých šuplíků, které jsou v obnovené premiéře k vidění na STREAMU 🌞

Web

11. červenec 2022 25:15

Ivana Gračková o sanatoriu: Každý může zažít zázrak, když bude bojovat

V roce 2018 QQ studio vyrobilo pro sanatorium Klimkovice dokument s názvem Žádný zázrak, ani kouzlo, ale funguje to… ve kterém je zachycen dojemný příběh dvojčátek Kačenky a Anežky a samozřejmě dalších pacientů. Tisková mluvčí Ivana Gračková vzpomíná na natáčení a hovoří o zajímavých osudech pacientů a úspěších sanatoria Klimkovice.

17. květen 2022 31:30

Dvorní seriálový střihač režiséra Skórky si sní svůj sen. Matěj Jankovský stříhal Lajnu!

,,Když jsem se sprchoval, uvažoval jsem, co budu dělat, když v lock downu filmaři ani herci nic dělat nemohou. Napadlo mě využít chvíle pauzy a něco společně natočit. Vláďovi se nápad moc líbil! Vznikl projekt Skoro na Mizině...“
Matěj Jankovský stříhal seriál Lajna, Princeznu zakletou v čase a teď dokončuje seriál Národní házená opět z dílny Vladimíra Skórky!

10. květen 2022 50:28

Objevil jsem mladého Štěpána Kozuba, tvrdí producent Jůza nominovaný na Českého lva

Ke všemu se prý dostal tak nějak náhodou. K herectví, režii, kameře nebo k animaci. Martin Jůza studoval režii a scenáristiku na UTB ve Zlíně a režii na pražské FAMU. Účinkoval ve filmu Martina Šulíka Sluneční stát (2005). Produkoval na Českého lva nominovaný dokumentární film Švéd v žigulíku (2017). Nyní se úspěšně věnuje animaci, která slaví úspěchy hlavně v zahraničí.

24. duben 2022 42:16

Režíroval klip pro Lucii Bílou, i když neměl doporučení od Rytmuse. Jaro Atry a jeho Unreal Engine

Režisér, kameraman a raper boří mýtus o tom, že k vytvoření fantastických světů a vizuálních efektů potřebujete obrovský tým a astronomický rozpočet. Inovace, studiové natáčení a posouvání hranic. To jeho tvorbu vystihuje nejlépe.

6. duben 2022 39:28

Radim Špaček je jediným držitelem Českého i Plyšového lva současně. Má je v krabici

Radim Špaček, režisér a herec pocházející z Ostravy, posbíral s filmem Pouta Českého lva ve většině hlavních kategoriích a v konkurenci filmů Habrmanův mlýn či Občanský průkaz. Dalšího Českého lva má za seriál Svět pod hlavou a nyní trhá sledovanost s kriminálním seriálem Stíny v mlze, odehrávajícím se v prostředí Ostravska. Jak se tvářil jeho otec Ladislav Špaček, když přebíral Plyšového lva?

31. březen 2022 18:53

Petr Kožušník: Na filmu Kawasakiho růže se podílel jako kameraman i herec

V ČT TS Ostrava působí od roku 1995 jako kameraman. Podílí se na mnoha pořadech, ať jde o dramatickou tvorbu, hrané filmy, dokumenty i zábavné pořady. Od roku 2000 je na „volné noze“. Točí i divadelní přenosy, hudební videoklipy, publicistické pořady. Spolupracoval s přednímu českými režiséry: Jan Hřebejk, Dušan Klein, Jiří Svoboda, Václav Křístek, Martin Repka..

21. březen 2022 31:16

Petr Kolečko umí do svých scénářů nasát svéráz Mostu i Ostravy, tvrdí scénárista Martin Šimíček

Scénárista Martin Šimíček mimo jiné stojí za vznikem skečového pořadu Pečený sněhulák v režii Jakuba Koháka. S režisérem Vladimírem Skórkou založili youtube kanál s názvem Dobře vycpaný bobr, kde v roce 2020 uveřejnili s velkým úspěchem svůj autorský seriál sKORO NA mizině. S Petrem Kolečkem spolupracuje na dalších zajímavých scénářích, které se chystají do médií. Více v tomto rozhovoru.

17. únor 2022 45:26

Režisérka Pechmannová: Učila jsem se na natáčení seriálu Hra o trůny

Tomáš Vorel spatřuje v mladé režisérce a kameramance potenciál. Její první celovečerní film je o zajímavé, ale nikterak jednoduché životní etapě herečky Báry Nimcové na Kanárských ostrovech. Téra Pechmannová v poutavém rozhovoru o její vášni k jachtaření, o stáži ve Warner Bros studio London nebo o jejím obdivu k silným ženám a matkám v tomto rozhovoru.

20. leden 2022 47:04

Co je to Meltingpot? Výraz charakterizující Ostravu, vysvětluje publicistka M. Horsáková

Monika Horsáková, vedoucí Ústavu filmové, televizní a rozhlasové tvorby na Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě. Byla dramaturgyní mezinárodního diskusního fóra Meltingpot v rámci festivalu Colours of Ostrava. Je členkou okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu. Členka dramaturgické rady Fiducia. Píše knihy, natáčí dokumenty. Tvoří audioknihy slovenských spisovatelů.

11. leden 2022 51:47

Nabídku od Olympiku jsem odmítl. Šlápl jsem si na finanční štěstí, vypráví Boris Urbánek

Skladatel, hudebník a producent Boris Urbánek. Usměvavý chlápek, který zvládá z Ostravy skládat hity hvězdám showbyznysu od Věry Špinarové, přes Dana Bártu až po Karla Gotta. Hraje s Vojtou Dykem v brněnském jazzovém seskupení B-Side Band a čeká na premiéru muzikálu Harpagon je lakomec pro Moravskoslezské divadlo v Ostravě. Proč odmítl nabídku angažmá v Olympiku? Prozradí v tomto rozhovoru...