Kopačky na hřebíku
Epizoda 2013. srpen 2022

Poslechněte si podcast: #20 Blažkovi osudoví muži. Jak vycházel s Hřebíkem, Petrželou či Jarabinským? A jak proběhlo jeho první setkání s Křetínským?

Samozřejmě, dvaadvacetiletou ligovou kariéru sparťanské brankářské legendy Jaromíra Blažka lemuje spousta mužů. Spoluhráčů, trenérů, klubových šéfů. Logicky, protože když se ve slávistickém dresu postavil v nejvyšší, tehdy ještě federální soutěži na jaře roku 1991 poprvé mezi tyče, bylo mu teprve osmnáct. Nebo vlastně když ho tam v zápase proti Vítkovicím poslal k ligovému debutu trenér Vlastimil Petržela, první z oněch osudových mužů. „Jeho tréninkové dávky by kůň nesnesl, ale my je vydržet museli. Nešetřil nás, půl roku jsme chodili pozadu, ale k něčemu to vedlo. Stejně jako později, když jsem se s ním sešel v Bohemce a během zájezdu do Francie jsme v průběhu 30 dnů sehráli 15 zápasů. A ve čtrnácti lidech,“ vzpomíná v podcastu sport.cz Kopačky na hřebíku Jaromír Blažek.

01:01:15

Kopačky na hřebíku

Vydává: Sport.cz

Fotbalový podcast s veterány sportu.

Web

Epizoda 80Před týdnem 58:12

#80 Veselý a Jarolím, ti dva o sebe pečovali nejvíc. Legendární masér Čech vzpomíná nejen na hráčské generace ve Slavii a v reprezentaci

Pod rukama mu prošly tři fotbalové generace. Nejprve v pražské Slavii, kam přišel v éře Františka Veselého, Jana Mareše, Roberta Segmüllera a spol. a skončil po osmnácti letech, když červenobílý šaty oblékali Kuka, Šmicer, Berger. A v reprezentaci to bylo angažmá podobně, i když o čtyři roky kratší. Měl totiž zlaté ruce, které si nemohli fotbalisté vynachválit. A také duši otevřenou všem nářkům, steskům a povzdechům, které slýchávaly, když hráči ulehli na masérský stůl. I proto se stal Přemyslem Čechem legendou. 

Epizoda 79Před 3 týdny 40:38

#79 V divokých devadesátkách byl nejdražším hráčem, teď Nečas vyměnil trávník za písek

Celou kariéru si sebou nesl stigma, s nímž bylo nadmíru těžké se srovnat. Aby ne, když se přestup Radima Nečase stal v létě roku1992 vůbec nejdražším transferem v rámci tuzemské ligy, neboť pražská Slavia za něho zaplatila ostravskému Baníku 24 milionů korun. V divokých devadesátých letech nešlo ovšem nic nemožného. Zvláště, když do Edenu přišel Čechoameričan Boris Korbel a Slavia mohla nakupovat jako divá. Biniče z CZ Bělehrad, Tatarčuka z CSKA Moskva, celý zástup slovenských fotbalistů, kteří oblékli červenobílý dres. Nečas ovšem měl a i po 32 letech má primát nejdražší akvizice na domácí přestupové scéně.

Epizoda 7817. únor 2024 48:13

#78 Brazilský prezident urazil Husáka, proto zatrhli můj přestup do Botafoga, vzpomíná jubilant Vencel

Po padesáti letech se už pobaveně usmívá, před půl stoletím se však musel Alexander Vencel náramně krotit, aby neexplodoval. To když mu tehdejší první muž československé tělovýchovy Antonín Himl oznamoval, že jeho přestup do brazilského Botafoga se z politických důvodů zamítá. I o zmařeném angažmá snů samozřejmě vypráví legendární gólman bratislavského Slovanu a československé reprezentace v další epizodě Kopaček na hřebíku.

Epizoda 773. únor 2024 01:09:42

#77 Zářil vedle hvězdného Ballacka. Bylo by zajímavé, kdybychom se teď potkali, říká Culek

Jen tři Češi, Koller, Vonášek a Zítka odehráli v belgické nejvyšší soutěži více zápasů než on, přesto liberecký odchovanec Richard Culek svou kariéru prožil z českého pohledu malinko ve stínu. „Tak to prostě bylo,“ přiznává v dalším díle fotbalového podcastu Kopačky na hřebíku, v němž svou velezajímavou kariéru přibližuje.

Epizoda 7620. leden 2024 45:32

#76 Šest titulů se Spartou, dva se Slavií. Neznám nikoho takového, jako já, marně přemítá Petr Vrabec

Mistrovské tituly sbíral pilně. A nejen na pražské Letné, kde jako hráč prožil osm dlouhých let a získal se Spartou celkem šest ligových primátů. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století samozřejmě federálních. Fotbalový příběh dalšího hosta pořadu Kopačky na hřebíku je však výjimečný tím, že dva další tituly získal u největšího rivala Sparty v pražském Edenu. To už ovšem nikoli jako hráč, ale jako asistent trenéra Karla Jarolíma.

Epizoda 756. leden 2024 01:09:24

#75 Před emigrací složil zkoušku z marxismu, v Bílém domě si Kubík podal ruku hned se třemi americkými prezidenty

Je nejspíš jediným z Čechů, který si v Bílém domě podal ruku hned se třemi americkými prezidenty. S Billem Clintonem, Barackem Obamou a s Joe Bidenem rovněž.  A nejenže si s nimi podal ruku, dostal od nich i medaile a také poděkování za vzornou reprezentaci Spojených států. „Podal jsem si ruku ale i s Nelsonem Mandelou a před finále mistrovství Evropy v roce 1996 také s anglickou královnou Alžbětou II. Krásné zážitky, pro kluka z Chocně určitě,“ připomíná v dalším díle Kopaček na hřebíku Luboš Kubík, co všechno díky fotbalu prožil a s kým se také během kariéry setkal.

Epizoda 7423. prosinec 2023 01:06:09

#74 Šimpanzům ani na Vánoce Krbeček podstrojovat nebude. Místo banánů dostanou zeleninu, granule a smlsnou si na cibuli

Žádné laskominy. A ani pomyšlení, že by tlupa šimpanzů dostala na Štědrý den na přilepšenou třeba trs banánů. „Štědrý den je v neděli, takže ráno schroupnou jablíčko a granule. A pak jim budeme jako obvykle servírovat šestkrát během dne hlavně zeleninu. I třeba pórek a cibuli, kterou ohromně milují,“ ujišťuje ošetřovatel primátů v plzeňské zoologické zahradě Tomáš Krbeček, že svým šimpanzům během vánočních svátků nijak podstrojovat nebude.

Epizoda 739. prosinec 2023 49:34

#73 Ani Pavol, ani Michalík. Penaltový mág o Bělehradu, Panenkovi, Baníku, nulách i jménu, které mu komolili

Trochu smolař. Formu měl Pavel Michálik na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let náramnou, s ostravským Baníkem získal dva mistrovské tituly, přesto přišel o tři velké turnaje. Na evropský šampionát v roce 1976  cestoval jako dodatečně povolaný náhradník až do Bělehradu na finále s Němci, o čtyři roky později ho z nominace na EURO v Itálii vyřadilo zranění, na olympiádu do Los Angeles československá reprezentace nakonec neodletěla, protože socialistické země ji na příkaz Moskvy bojkotovaly.

Epizoda 7225. listopad 2023 59:49

#72 Bundesliga nevyšla, na Francii ale nedá dopustit. Němeček o tamním občanství, ale i vínu, Číně a ranách, které si pořád líže

Zkoušky udělal a licenci hráčského agenta po naléhání svého někdejšího spoluhráče ze Ženevy Waltera Fernandeze získal, ale založit si vlastní agenturu ho příliš nelákalo. Vrhnul se po hlavě do projektu lyžařského a sportovního areálu Obří sud v Javorníku, ale projekt zkrachoval. „Banka nám ho sebrala a šlus. Musel jsem si olízat velké rány a lížu si je dodneška,“ přiznává v další epizodě pořadu Kopačky na hřebíku bývalý kapitán pražské Sparty i české reprezentace Václav Němeček, který se tak raději upnul na obchodování s vínem. Především francouzským, což bylo a vzhledem k jeho fotbalovým štacím logické.

Epizoda 7111. listopad 2023 59:35

#71 Regeneroval v rybníku, svého života se nedokázal vzdát, i z Ruska prchnul. Přesto se stal Hartig čtyřikrát vicemistrem

Vletěl do velkého fotbalu jako uragán. Jedna sezona v dresu Klokanů a pět ligových zápasů navrch v té další mu stačily, aby ho zlanařila Sparta. Silná a velkými jmény nabitá, takže se v Lize mistrů probojovala v ročníku 2001/2002 ze základní skupiny do další fáze nejlukrativnější evropské klubové soutěže.  S Lukášem Hartigem v sestavě, klukem, který ještě před půldruhým rokem kopal krajský přebor ve Velimi.