iKINO
28. leden 2021

Poslechněte si podcast: #14 Vladimír Mráz o dokumentu Velká rodina II., který se natáčel v éře komunismu v České republice.

Rozhovor s režisérem Vladimírem Mrázem o sociálním experimentu Velká rodina. Jak netradiční experiment probíhal? Mohou se děti z dětských domovů začlenit do klasické rodiny? Poslechni podcast a dozvíš se víc!

Velká rodina nebo dětský domov? Vyprávění režiséra Mráze o dokumentu Velká rodina II., který se natáčel v éře komunismu v České republice.
Pojďme se s námi ponořit do archívu a zavzpomínat na starou televizní tvorbu.

05:09

iKINO

Vydává: Vladimir Mraz, Katerina Andrlova

Osobnosti vypráví příběhy filmových klenotů ze svých šuplíků, které jsou v obnovené premiéře k vidění na STREAMU 🌞

Web

11. červenec 2022 25:15

Ivana Gračková o sanatoriu: Každý může zažít zázrak, když bude bojovat

V roce 2018 QQ studio vyrobilo pro sanatorium Klimkovice dokument s názvem Žádný zázrak, ani kouzlo, ale funguje to… ve kterém je zachycen dojemný příběh dvojčátek Kačenky a Anežky a samozřejmě dalších pacientů. Tisková mluvčí Ivana Gračková vzpomíná na natáčení a hovoří o zajímavých osudech pacientů a úspěších sanatoria Klimkovice.

17. květen 2022 31:30

Dvorní seriálový střihač režiséra Skórky si sní svůj sen. Matěj Jankovský stříhal Lajnu!

,,Když jsem se sprchoval, uvažoval jsem, co budu dělat, když v lock downu filmaři ani herci nic dělat nemohou. Napadlo mě využít chvíle pauzy a něco společně natočit. Vláďovi se nápad moc líbil! Vznikl projekt Skoro na Mizině...“
Matěj Jankovský stříhal seriál Lajna, Princeznu zakletou v čase a teď dokončuje seriál Národní házená opět z dílny Vladimíra Skórky!

10. květen 2022 50:28

Objevil jsem mladého Štěpána Kozuba, tvrdí producent Jůza nominovaný na Českého lva

Ke všemu se prý dostal tak nějak náhodou. K herectví, režii, kameře nebo k animaci. Martin Jůza studoval režii a scenáristiku na UTB ve Zlíně a režii na pražské FAMU. Účinkoval ve filmu Martina Šulíka Sluneční stát (2005). Produkoval na Českého lva nominovaný dokumentární film Švéd v žigulíku (2017). Nyní se úspěšně věnuje animaci, která slaví úspěchy hlavně v zahraničí.

24. duben 2022 42:16

Režíroval klip pro Lucii Bílou, i když neměl doporučení od Rytmuse. Jaro Atry a jeho Unreal Engine

Režisér, kameraman a raper boří mýtus o tom, že k vytvoření fantastických světů a vizuálních efektů potřebujete obrovský tým a astronomický rozpočet. Inovace, studiové natáčení a posouvání hranic. To jeho tvorbu vystihuje nejlépe.

6. duben 2022 39:28

Radim Špaček je jediným držitelem Českého i Plyšového lva současně. Má je v krabici

Radim Špaček, režisér a herec pocházející z Ostravy, posbíral s filmem Pouta Českého lva ve většině hlavních kategoriích a v konkurenci filmů Habrmanův mlýn či Občanský průkaz. Dalšího Českého lva má za seriál Svět pod hlavou a nyní trhá sledovanost s kriminálním seriálem Stíny v mlze, odehrávajícím se v prostředí Ostravska. Jak se tvářil jeho otec Ladislav Špaček, když přebíral Plyšového lva?

31. březen 2022 18:53

Petr Kožušník: Na filmu Kawasakiho růže se podílel jako kameraman i herec

V ČT TS Ostrava působí od roku 1995 jako kameraman. Podílí se na mnoha pořadech, ať jde o dramatickou tvorbu, hrané filmy, dokumenty i zábavné pořady. Od roku 2000 je na „volné noze“. Točí i divadelní přenosy, hudební videoklipy, publicistické pořady. Spolupracoval s přednímu českými režiséry: Jan Hřebejk, Dušan Klein, Jiří Svoboda, Václav Křístek, Martin Repka..

21. březen 2022 31:16

Petr Kolečko umí do svých scénářů nasát svéráz Mostu i Ostravy, tvrdí scénárista Martin Šimíček

Scénárista Martin Šimíček mimo jiné stojí za vznikem skečového pořadu Pečený sněhulák v režii Jakuba Koháka. S režisérem Vladimírem Skórkou založili youtube kanál s názvem Dobře vycpaný bobr, kde v roce 2020 uveřejnili s velkým úspěchem svůj autorský seriál sKORO NA mizině. S Petrem Kolečkem spolupracuje na dalších zajímavých scénářích, které se chystají do médií. Více v tomto rozhovoru.

17. únor 2022 45:26

Režisérka Pechmannová: Učila jsem se na natáčení seriálu Hra o trůny

Tomáš Vorel spatřuje v mladé režisérce a kameramance potenciál. Její první celovečerní film je o zajímavé, ale nikterak jednoduché životní etapě herečky Báry Nimcové na Kanárských ostrovech. Téra Pechmannová v poutavém rozhovoru o její vášni k jachtaření, o stáži ve Warner Bros studio London nebo o jejím obdivu k silným ženám a matkám v tomto rozhovoru.

20. leden 2022 47:04

Co je to Meltingpot? Výraz charakterizující Ostravu, vysvětluje publicistka M. Horsáková

Monika Horsáková, vedoucí Ústavu filmové, televizní a rozhlasové tvorby na Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě. Byla dramaturgyní mezinárodního diskusního fóra Meltingpot v rámci festivalu Colours of Ostrava. Je členkou okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu. Členka dramaturgické rady Fiducia. Píše knihy, natáčí dokumenty. Tvoří audioknihy slovenských spisovatelů.

11. leden 2022 51:47

Nabídku od Olympiku jsem odmítl. Šlápl jsem si na finanční štěstí, vypráví Boris Urbánek

Skladatel, hudebník a producent Boris Urbánek. Usměvavý chlápek, který zvládá z Ostravy skládat hity hvězdám showbyznysu od Věry Špinarové, přes Dana Bártu až po Karla Gotta. Hraje s Vojtou Dykem v brněnském jazzovém seskupení B-Side Band a čeká na premiéru muzikálu Harpagon je lakomec pro Moravskoslezské divadlo v Ostravě. Proč odmítl nabídku angažmá v Olympiku? Prozradí v tomto rozhovoru...