Epizoda 229. duben 2020

Poslechněte si podcast: #02 JAK TO VIDÍ... Lukáš Bajt, cyklokoordinátor

S hostem Lukášem Bajtem, cyklokoordinátorem města a spoluzakladatelem skupiny CykloBudějce si povídáme o podivném stavu budějovické městské cyklistiky. - Proč jsou Budějčáci v podstatě spokojeni se současnou situací ve městě? - Mohla by v Budějcích uspět cyklo-politická strana? - Je nápad stavět cyklolávky hloupost nebo skvělý záměr? - Proč toleruje městská policie cyklisty na chodníku? Existuje autolobby?

40:59

BUDLive 1.budějovický podcast

Vydává: Budlive

1.budějovický podcast připravovaný redakcí čtvrtletního magazínu BUDLive. Zajímavosti, události, historie, nadčasové rozhovory. A v hlavní roli vždy Budějce! Co epizoda, to originální a zajímavé téma. Některé epizody najdete i v tištěném čtvrtletním magazínu BUDLive, další však pouze zde. Poslouchejte!!! Odebírejte!!! Sdílejte!!!

Web

Sezóna 29Epizoda 29Před čtyřmi dny 39:46

#29 BYZNYS... "Jak se stane restaurace vyhlášenou? Svou obsluhou. Číšníky. Ne kuchyní. Ta má být samozřejmostí a je v druhém plánu," říká Vladimír Tůma, kuchař, gastroprofesionál a ředitel Gastrofestu. (moderuje Jan Cempírek)

Kuchař Vladimír Tůma kraluje nejen v kuchyni, je ale rovněž duchovním otcem festivalu Gastrofest, majitelem cateringové agentury a neúnavným bojovníkem za profesionalizaci číšnické profese. V podcastu BUDlive říká, že v dětství chtěl být malířem – krajinářem. „Ale rodiče mě dali na hotelovku, kam jsem nechtěl. Vůbec! Jenže první hodinu na hotelovce k nám promluvil starý mistr Bártra. A ten mě pro gastronomii nadchnul.“  Proč vzpomíná jako na zásadní moment své kariéry práci v Berlíně?  Proč je háklivý na termín „moderní gastronomie“?  Co znamená výukový program „Jak se dělá gastronomie“?  Točí se pivo nebo čepuje?  Jak se vygumoval rozdíl mezi lahvovým a točeným pivem?  Zaplatil by se v dnešní době majitelům restaurace vrchní číšník?  Jaké budějovické restaurace by doporučil k návštěvě? To a mnoho dalšího si poslechnete v podcastu o gastronomii s Vladimírem Tůmou. 

Epizoda 2811. červenec 2022 33:21

#28 BYZNYS... "Jsme autorizovaným centrem opravy karosérií aut po škodách od krup. Postupujeme metodou bez poškození laku," říká František Fišer, ředitel CB AUTO (moderuje Jan Cempírek)

Budou i letos v létě hrozit karosériím aut kroupy a kdo je opraví?  Čemu se v autobranži přezdívá "sen českých chalupářů"? Jak se změnily požadavky Jihočechů na auta za poslední léta?  V rozhovoru s Františkem Fišerem, ředitelem autodealerství CB AUTO si povídáme o 30 letech prodeje aut na jihočeském trhu, ale také o pojišťovnách, nárocích na servisní techniky a o trendech, které mění trh automobilů k nepoznání.

Epizoda 2618. únor 2022 36:14

#27 JAK TO VIDÍM... "Budějovice jsou pro turisty zámkem naležato," říká Petr Soukup, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu. (moderuje Jan Cempírek)

Jihočeský region mají návštěvníci spojený nejen s rybníky a vánočním kaprem, ale nejvíce s dovolenou, přírodou, sluncem, historickými městy a teď v zimě třeba i s prima běžkováním. Dalo by se říct, že cestovní ruch tady jen kvete. Jestli tomu tak ale opravdu je, nebo není, to ví Petr Soukup, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu. 

3. únor 2022 34:37

#25 JAK TO VIDÍM... "Budějovice jako Evropské město kultury? Když bude výrazný lídr, vidím šanci padesát na padesát," říká Eliška Štěpánová, pořadatelka kulturních akcí, se kterou si povídáme nejen o kultuře (moderuje Jan Cempírek)

Eliška Štěpánová je dáma, která má nejen skvělý přehled o kulturním dění v budějovickém kotlíku, ale sama stojí i za mnoha akcemi ve městě. Založila, a do loňského roku provozovala, vyhlášenou literární kavárnu Měsíc ve dne. Přivedla do Budějovic úspěšný projekt Pecha Kucha Night, který představuje zajímavé lidi formou show s dvaceti obrázky. Její rukopis bychom našli i u festivalu Literatura žije! A navíc nelétá na bohémském obláčku, ale stojí nohama pevně na zemi, protože zná i organizační úskalí pořádání akcí. Ví, jak se dělají rozpočty, či jak nastavit dobrý program. Proto zákonitě přijde řeč i na kandidaturu Českých Budějovic, které chtějí být Evropským městem kutury 2028. 

3. únor 2022 25:41

#26 BYZNYS ... Jak zorganizovat svatební den. "Nad padesát lidí to bez koordonátora nemusí dopadnout na jedničku," říká Grigorij Orljanski, specialista na organizaci svateb (moderuje Jan Cempírek)

Povídání o svatbách a na co dát při svatebním dni největší pozor. Grigorij Orjanski, moderátor, DJ, majitel Gizzy Music Agency toho ví jako specialista na organizování svateb opravdu hodně. Bude letošní rok rekordní, co se týká počtu svateb v jižních Čechách? Jaké jsou poslední svatební trendy? Která písnička dostane svatebčany spolehlivě do varu? A jaký typ skladby chtějí svatebčané nejčastěji pro sólo nevěsty s ženichem? Dozvíte se v podcastu BUDLive 

30. prosinec 2021 33:21

#24 JAK TO VIDÍM ... Mít dílnu a dělat si tam věci "jen tak", to dnes lidem hodně chybí, říká Šárka Šnedorferová o svém ateliéru (moderuje Jan Cempírek)

Jak se zhmotnil sen Šárky Šnedorferové o vlastním ateliéru a dílně, kde by se scházeli lidé a tvořili rukama keramiku pro radost? Proč ji zaujalo restaurování starého nábytku? Má nějaký návod, jak být i nízkonákladově tvůrčí? Kde se opatřuje keramická hlína a jak vypálit své dílko? Nová epizoda podcastu BUDLive, tentokrát o tvoření, restaurování a potřebě relaxace u ruční práce. 

20. říjen 2021 24:22

#23 BYZNYS ... Chybí českým pivařům pokora? zamýšlí se Petr Dvořák, generální ředitel Budějovického Budvaru (moderuje Šárka Michalová)

Budějovický Budvar má za sebou rekordní rok v exportu. Ale také změny zaměřené na domácího pivaře.  Jak vnímají pijáci Budvaru nedávné přebrandování značky?  Daří se oslovovat nepijáky budějovického piva?  A jak těžká je cesta pivovaru na výsluní producentů hořkých piv? O tom, a o mnohém dalším, si povídáme s Petrem Dvořákem, generálním ředitelem národního pivovaru. 

11. říjen 2021 23:17

#22 BYZNYS ... Z vysoké školy jsem utekl na komíny a nelituji, říká mladý kominík Tadeáš Vondra (moderuje Jan Cempírek)

Venku je již podzimně pošmourno a sychravo a dnešní host tak má plné ruce práce. Je jím Tadeáš Vondra, mladý kominík, který dal přednost komínům před vysoškolským diplomem.  Jaké trendy jsou v kominictví?  Co musí zákazníkům vymlouvat? Jak povinnosti musí majitelé krbů a kamen dodržovat? 

21. září 2021 39:42

#21 BYZNYS ... Filmové ateliéry v Českých Budějovicích si vysnil Daniel Habrda (moderuje Jan Cempírek)

Mladý filmař Daniel Habrdá má sen - vybudovat v Českých Budějovicích velké filmové ateliéry. Projekt má již připraven, místo vyhlédnuté. První reakce lidí z branže a investorů jsou vynikající. Vyroste na kraji města nový Hollywood? Budeme na náměstí potkávat na kávě hvězdy filmového plátna? A co by přinesly filmové ateliéry obyvatelům jihočeské metropole? Nejen o tom všem je dnešní podcast. 

12. červenec 2021 51:06

#20 BYZNYS ... Jak vytvořit podcast ve 4 krocích podle Petra Meškána (moderuje Jan Cempírek)

 Mediální profesionál Petr Meškán se dlouhodobě věnuje tvorbě podcastů. Vyrábí sám pořady, ale také poskytuje konzultační služby novým podcasterům. Máte chuť založit si vlastní podcast? Potřebujete pár dobrých rad na co se připravit a čeho se vyvarovat? O tvorbě podcastů a jejich úspěšnému uvedení na scénu si povídáme v další epizodě BUDLive - byznys.