Zvídavec Evy Sinkovičové
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Vlasové rekordy: Třicetiletý mullet i nejvyšší afro

Kdo má nejdelší dredy v ČR? A kdo největší afro na světě? Kolik měří a jak se rekordmanům s extravagantními vlasy žije? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

03:53

Zvídavec Evy Sinkovičové

Vydává: Český rozhlas

Každodenní dávka neuvěřitelných zajímavostí ze světa lidí, zvířat, rostlin i věcí. 

Web

Před dvěma dny 03:35

Tyhle obří housenky do ruky neberte. Koušou!

Jednoho z našich největších motýlů není snadné spatřit. Jeho housenky jsou sice krásné, ale dokážou zničit nejeden strom. Jak se jich zbavit? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před třemi dny 03:38

Jedna z nejdražších káv se vyrábí z bobků. Kolik stojí a proč někteří před cibetkovou kávou varují?

Trus rozromilých cibetek obsahuje kávová zrna, která lidé sbírají a praží. Jaký zákaz se skrývá za jejím objevem? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před čtyřmi dny 04:07

Není skořice jako skořice. Z čeho se vyrábí ta pravá a nepochutnáváte si na náhražkách?

Odkud pochází pravá skořice a v čem se liší od ostatních druhů? Jak se vlastně skořice sklízí? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před pěti dny 03:04

Co je to liger? Obrovský kříženec, který by se v přírodě nenarodil

Vzniká křížením lva a tygra. Jakou má povahu a co si o tomto křížení myslí zoologové? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před šesti dny 03:00

Žena s tajemným tetováním dráždí fantazii. Kde před 2 500 lety žila?

Kdy existovala kultura Pazyryků? Jak je možné, že se 2500 let dochovalo tak dobře tělo ženy, že jde detailně zkoumat její tetování? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 03:56

Obří sekvojovce umí hasit požáry a můžete je obdivovat i v Česku. Kde?

Sekvoje a sekvojovce patří mezi největší stromy světa. V čem jsou ještě tyto stromy výjimečné? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 04:13

Co je to Evropská unie? Má svou hymnu a peníze?

Kolik je v Evropské unii zemí? Jakou má Evropská unie vlajku a hymnu a existují v Evropské unii nějaké speciální peníze? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 03:07

Proč má někdo spoustu pih a někdo skoro žádné?

Jak vznikají pihy? Co to vlatně je piha a jak se liší od znaménka? Proč mají občas starší lidé pih více a existuje novorozenec s pihami? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 03:04

Kolik království je v Evropě? A jak se žije členům královských rodin?

V jaké zemi byste mohli narazit na opravdové krále a princezny? Jaká práva a povinnosti mají? A je to pohádkový život? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před týdnem 02:10

Co se skrývá ve třetím patře Eiffelovky? Slavný konstruktér věže se to snažil utajit

Architekt Gustav Eiffel ukryl do slavné dominanty Paříže něco, co se však brzy provalilo.