Zprávy pro Pardubický kraj
Před týdnem

Poslechněte si podcast: V obnoveném parku v Přelouči bude velký nerezový tobogán hlídaný kamerami

Ve svahu městského parku pod Občanskou záložnou v Přelouči bude už brzy stát přes 20 metrů dlouhý a vlnící se tubus. Půjde o speciální nerezový tobogán. Výstavba nové atrakce je součástí dlouho plánované obnovy celého území. Radnice tam počítá s novými mlatovými cestami, skateparkem a veřejným osvětlením, oprav se letos dočká i přilehlá Sportovní ulice.

01:54

Zprávy pro Pardubický kraj

Vydává: Český rozhlas

Nejnovější informace z Pardubického kraje. Sledujeme dění v politice, sportu, kultuře v malých obcích i velkých městech.

Web

Před dvěma dny 02:03

V Moravské Třebové začnou evidovat kola. Chtějí tak snížit počet krádeží

Městská policie v Moravské Třebové připravila centrální evidenci jízdních kol na území města. Strážníci chtějí mít přehled o všech bicyklech a věří, že se jim tak podaří snížit počty odzicených kol.

Před třemi dny 01:56

Na Svitavsku začala fungovat nová flexibilní doprava. Čas odjezdu si určí cestující

Dopravu mezi obcemi na Svitavsku nově zajišťuje flexibilní doprava pod názvem ZkusBus. Přes mobilní aplikaci si můžou lidé sami ve vybraný čas objednat minibus, který je vyzvedne v jejich blízkosti a zaveze do jiné obce. Službu pro Pardubický kraj zajišťuje společnost CityA ve spolupráci s dopravcem Busline.

Před čtyřmi dny 02:04

Dašice staví v areálu bývalých kasáren novou hasičskou zbrojnici. Bude blíž k dálnici

Přibližně do roka se dobrovolní hasiči v Dašicích na Pardubicku dočkají nové zbrojnice za 50 milionů korun. Vznikne v areálu bývalých dašických kasáren přestavbou staré armádní budovy a hasičům výrazně ulehčí práci a parkování techniky. A není tak úplně náhodou, že základna bude stát právě tam. V blízkosti je totiž přivaděč k dálnici D35 a tím pádem lepší výjezd k případným dopravním nehodám.

Před pěti dny 01:47

Potápěči v Pardubicích zpevňují pilíř budoucího mostu. Podemlela ho povodeň

Na dně Labe v Pardubicích se v těchto dnech pohybují potápěči. Stavbařům pomáhají zpevnit jeden z pilířů pro budoucí lanový most v trase SV obchvatu města. Podpěru podemlely lednové povodně a není stabilní, na dno proto musí potápeči dostat stovky kubíků betonu.

Před šesti dny 02:43

Pohřbů pro osamělé přibývá. Stát ročně stojí desítky milionů korun

Když se o zemřelé nepostarají příbuzní, zaplatí to stát. Loni takových případů bylo víc než dva tisíce. A sociálních pohřbu v Česku přibývá. Za poslední čtyři roky je to nárůst skoro o 50 procent. Třeba Skuteč už si stanovila pravidla, jak v takových případech bude postupovat.

Před šesti dny 02:36

Při opravách silnic v Pardubickém kraji začali silničáři víc využívat asfaltový recyklát

Pardubický kraj už víc než rok chce po firmách, které opravují silnice, aby využívaly recyklovaný asfalt. A to minimálně 15 procent z použitého materiálu. Běžně se už asi 10 let používají směsi s 10 procenty recyklátu, Pardubický kraj chce ale poměr ještě zvýšit.

Před týdnem 02:10

Černá u Bohdanče roste. Obyvatel je dvakrát tolik, staví se hasičárna, úřad a brzy i školka

Černá u Bohdanče se za posledních deset let rozrostla na dvojnásobek původního počtu obyvatel. Prudký rozvoj ale přinesl i problémy, chybí občanská vybavenost. V Černé tak aktuálně budují hasičskou zbrojnici, opravují úřad a už brzy začnou stavět školku. Jde o investice desetinásobně přesahující 12milionový rozpočet obce.

Před týdnem 01:44

Slatiňany koupí za 30 milionů bývalé strojírny u nádraží. Město tam plánuje sběrný dvůr

Radnice ve Slatiňanech se rozhodla koupit velký výrobní areál u nádraží. Město za bývalé strojírny zaplatí desítky milionů korun. Nákup má vyřešit hned několik problémů najednou. Někteří opoziční zastupitelé města ale investici zpochybňují. Podle nich je cena moc vysoká.

Před týdnem 01:47

Kapličku u Horních Ředic přestěhovala těžká technika na klidnější místo

Kaplička u Horních Ředic na Pardubicku se téměř po 200 letech přestěhovala na nové, klidnější místo. Místní radnice ji nechala přemístit asi o 1,5 kilometru, dál od silnice I/36, kde by k ní kvůli stavbě dálničního přivaděče nebyl přístup.

Před týdnem 02:01

Kůrovec v Pardubickém kraji ustupuje. Smrků ubylo, zasažené plochy se zmenšují

Lesníci v Pardubickém kraji mají důvod k úsměvu. Škody způsobené kůrovcem se zmenšují a najdou se i místa, odkud nebezpečný parazit zmizel úplně. Lesní správci jsou ale opatrní. I když teď situace vypadá dobře, vyhráno ještě úplně není.