Rozhlasový sloupek
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Eliška Novotná: Kup kafe!

Když jsem byla malá, bylo to s kafem snadné. V mém okolí se pila buď melta (ta vždycky s mlékem), nebo „pravá“ káva (ta vždycky bez mléka).

01:54

Rozhlasový sloupek

Vydává: Český rozhlas

Krátké glosy, které píší a poté i čtou zajímavé osobnosti našeho kraje.

Web

Před třemi dny 02:23

Jiří Březina starší: Umí labutě počítat?

Tuhle u rybníka mě napadlo, jak jsou na tom labutě s počítáním. Často sleduju labuťáka, jak brání svůj revír před vetřelci a chová se při tom tak systematicky, jako by si je opravdu uměl spočítat.

Před čtyřmi dny 01:58

Eliška Novotná: Dětské hřiště

Kousek od nás rekonstruovali dětské hřiště. Několik měsíců kolemjdoucí zvědavě nakukovali skrze oranžovou síť nataženou kolem plotu, co se tam děje. Tabulka na něm zdvořile žádala o pochopení a oznamovala termín ukončení prací.

Před pěti dny 02:11

Hana Hosnedlová: První máj

Moje prvomájové vzpomínky z dětství jsou poněkud rozporné. Štvalo nás, že jsme museli povinně do průvodu, a to pod hrozbou různých postihů, jimiž učitelé tehdy vládli, nebo museli vládnout. Kdo mohl, ten se ulil. Na druhou stranu ale bývala v průvodu docela legrace.

Před šesti dny 02:34

Mirka Nezvalová: Filipojakubská noc

Víte, že nás dnes čeká kouzelná noc? Říká se jí filipojakubská, protože kdysi předcházela svátku svatého Filipa a Jakuba. Teď 1. května v kalendáři najdete svátek práce a Jeremiáše a Pamelu.

Před týdnem 02:49

Jan Cempírek: Byl to slavný den

Když máme to výročí vstupu do Evropské unie, tak mi to nedá. Budu trošku vzpomínat. Na ten slavný den vstupu, na květen 2004, a přenesu se s dovolením na Šumavu.

Před týdnem 02:39

Mirka Nezvalová: Dětské otázky

Babi, a kde mají ptáci uši, zeptal se mě téměř pětiletý vnuk Robin ve chvíli, kdy jsme na chalupě přes okno pozorovali poletující vrabce a sýkorky. Tak to jsem tedy byla parádně zaskočená, protože nad tím jsem nikdy nepřemýšlela.

Před týdnem 02:13

Věra Nosková: Je nezdvořilé Vietnamcům u nás tykat?

Je nezdvořilé Vietnamcům u nás tykat? Robert, který žije a podniká ve Vietnamu už jedenáct let, mi na tuto otázku nedokáže odpovědět. Vietnamština má totiž oslovování mnohem složitější než čeština, natož angličtina.

Před týdnem 01:51

Antonín Pelíšek: Boj o ostrov

Ten příběh se opakuje každé jaro. Uprostřed jednoho návesního rybníka ležícího v malé obci, kde trávím chvíle volna, vytvořil jeho nájemce malý zelený ostrůvek.

Před 2 týdny 01:48

Martina Adlerová: Uvést hlavu do klidu

Pamatujete na klasický chyták pro studenty autoškoly? Na stopce zastavíme tak, že uvedeme kola do klidu, což byla kdysi předepsaná definice. V souvislosti s tím mě napadlo, že bych potřebovala do klidu uvést spíše svoji hlavu. Zvláště v poslední době. Zbavit se černých myšlenek. Třeba proto, aby se člověk aspoň trochu vyspal.