Český rozhlas - Cestování
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Zápisník zahraničních zpravodajů: Vězně vystřídali potápěči. Z vězeňské kolonie v estonské vesnici Rummu je oblíbený turistický cíl

Je to 11 let, co v estonské vesnici Rummu přestala fungovat vězeňská kolonie. Stát ve státě, kde platila vlastní pravidla, se ale v poslední době mění z šedého, nehostinného místa na zónu odpočinku a sportu. Skupina nadšenců tam vybudovala muzeum, kavárnu, kemp a starají se i o místní pláž. U vězení se totiž nachází zaplavený vápencový lom, ze kterého dodnes trčí těžební stavby.

03:21

Český rozhlas - Cestování

Vydává: Český rozhlas

Zkušenosti cestovatelů ze světa i tipy na výlet po celé republice.

Web

Včera 24:30

Východočeské výlety: České Libchavy jsou starodávné místo plné legend

V dávných dobách vedly Českými Libchavami dokonce dvě obchodní stezky. Na místě dnešního kostela se prý zastavil svatý Metoděj, biskup Vojtěch sloužil mši a z tvrze na kopci vedla lanovka.

Včera 03:31

Zápisník zahraničních zpravodajů: Divočina uprostřed metropole. Bukurešť si ubránila mokřadní oázu před Ceaucescem i developery

V rumunském hlavním městě Bukurešti žijí necelé dva miliony lidí. A podle oficiálních statistik na ně připadá skoro jeden a půl milionu aut. Město se každý den noří do dopravního chaosu. Ale v jeho srdci najdeme taky nečekanou oázu klidu. Národní park Vacarest je s rozlohou přes 180 hektarů jedním z největších městských chráněných území v Evropě.

Včera 28:12

Zálety Aleny Zárybnické: Kateřina Winterová: Před Herbářem jsem děti vyhnala na pole

Hraje divadlo, točí filmy i televizní seriály, moderuje televizní magazíny a píše knížky o jídle. Jako zpěvačka se zaměřuje na alternativní elektro-ambientně laděnou hudbu. Hostem Záletů je Kateřina Winterová, držitelka Ceny Anděl jako zpěvačka roku v roce 2002 a z roku 2011 má nominaci na Ceny Thálie a Cenu Alfréda Radoka.

Včera 34:37

Vltavín: Jaroslav Hašek narukoval do kasáren v Budějovicích, která původně vznikla jako developerský projekt

V magazínu Vltavín se vydáme po jihočeské stopě spisovatele Jaroslava Haška a připomeneme reálné postavy a místa, která jsou s ním v kraji spojena.

Před dvěma dny 23:42

Reportáže zahraničních zpravodajů: Masaryk, Komenský, Smetana, Němcová a Borovský na jednom místě v Americe

Takovou koncentraci slavných Čechů najdete v České kulturní zahradě v Clevelandu. V Národním paruku Vacarest můžete pozorovat mezi dvěma sty druhy ptáků i pelikány. Domov tam našly vydry nebo sedm druhů chráněných obojživelníků. I tam vás vezmou Reportáže zahraničních zpravodajů s Lubicou Bergmanovou.

Před třemi dny 03:50

Zápisník zahraničních zpravodajů: Mezi Romy na Slovensku nečeká jen svrab a neštovice. Tamní osady se mění, předsudky ale zůstávají

Erika Dzuriková se otáčí v moderní kuchyni s veškerým komfortem, chystá na stůl občerstvení, večer je v kulturní domě zábava. I domek vypadá jako ze škatulky. Erika s manželem chodí do práce, nejstarší syn studuje na střední škole a chystá se do Spojených států. Je to rodina, které byste si ani nevšimli, kdyby ovšem nežili v romské osadě v Medzevu čtyřicet kilometrů od Košic.

Před třemi dny 03:57

Od Pradědu na Hanou: Náklu patrně dala jméno osada na kůlech, která zde stávala už v pravěku

Náklo patří k nejstarším vesnicím na střední Moravě. Patří také k nejstarším farním vsím, kde je doložen kostel. To vše z této pozoruhodné obce dělá místo, kudy kráčely dějiny.

Před čtyřmi dny 03:01

Putování Libereckým krajem s Markem Řeháčkem: V chrámu Navštívení Panny Marie v Hejnicích

Hejnickou baziliku si prohlédneme i zevnitř.

Před čtyřmi dny 03:00

Putování Libereckým krajem s Markem Řeháčkem: Hejnice a kamenný most

První zastavení v Hejnicích patří kamennému mostu přes řeku Smědou.

Před čtyřmi dny 03:00

Putování Libereckým krajem s Markem Řeháčkem: Legenda o vzniku hejnické baziliky

Cestou z mostu k hejnické bazilice připomeneme legendu o vzniku tohoto poutního místa.